CímlapsztorikTudomány

Orbán hadat üzent a külföldön dolgozó magyaroknak? Botrányos ultimátum

Ezt sokak gyomra nem fogja bevenni…?

Egyre több helyről hallani, hogy a külföldön dolgozó, ott tb-t fizető, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de itthon beoltott emberek megpróbáltak védettségi igazolványt szerezni a magyar hatóságoktól.

Ez azonban nem sikerült.

Hirdetés

A jelen helyzetben sokan közülük hazautaztak, majd már itthon beadatták maguknak az oltást, mivel ideiglenesen hazaköltöztek, de nem véglegesen.

Védettségi igazolványhoz viszont nem juthat, mert nincs magyarországi lakcíme, a TAJ számát pedig a külföldi munkavállalás miatt inaktívra tették.

Sokszori megkeresésére pár hét eltelte után végre válaszolt neki Budapest Főváros Kormányhivatala, azon belül is a Központi Okmányirodai Főosztály, amely szűkszavú levélben közölte, hiába az oltás, az ilyen illetőnek csak

„akkor lenne lehetősége kártyát kapni, ha magyarországi lakóhelyet létesítene és utána a társadalombiztosítási jogviszonyát is rendezné.”

A hivatalos kormányzati válasz: lakcím és tb nélkül nincs védettségi igazolvány

Ez azonban sokak szerint nagyon megosztó és érthetetlen dolog és döntés.

Mindkét kitétel érthetetlen, mivel május 4-étől például már tajszámmal nem rendelkező, az országban jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok, illetve külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra is regisztrálhatnak és kaphatnak védőoltást, de egy magyar állampolgár, akinek van (inaktív) tajszáma, ezek szerint csak akkor kaphat védettségi igazolványt, ha felmond külföldi munkahelyén, hazaköltözik is itthon vállal munkát.

Sokak szerint Orbán ezzel hadat üzent a külföldön dolgozó magyaroknak.
Mások nem veszik ennyire forróra a politikai felhangot, és azt gondolják, hogy egyszerűen csak nem készültek fel eléggé a jogszabályokat illetően, és vannak érdekes kivételek (tömegével) a rendszerben, amiknél ilyenek előfordulnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.