Címlapsztorik

Orbán Viktor Apponyi gróf Trianon-jóslatát teljesítheti be: jön a turul felemelkedése?

“Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját”

A fenti idézetet állítólag Apponyi Albert magyar békeküldöttségi vezető mondta Trianon kapcsán, amikor megírták a Nagy-Magyarországot feldaraboló “béke diktátumot”.

A közösségi oldalakon és politikusi beszédekben egyaránt terjesztett idézet valósággá válhat, legalábbis hamarosan, évtizedes távlatokban már nincs messze.

Hirdetés

Legalábbis sokan ezt gondolják, és azt mondják, hogy Apponyi Albertnek ez a mondata nem csak holmi jóslat volt, egyben egy olyan ‘”átok is”, ami lassan teljesíti be önmagát.

Apponyi valóban nagy hatású beszédet mondott 1920. január 16-án Párizsban, a békekonferencia döntéshozói előtt.

Azóta bár Magyarországot feldarabolták, és verte balsors, a századok viharában mindig kitartott.

A magyarság bár fogyott, soha nem gyengült meg, és országhatárok ide vagy oda, érezhető volt a népszámláláskor is, hogy még mindig kirajzolódik Nagy Magyarország határa Európa szívében.

Nemrégiben Orbán Viktor kezdett el több ízben is utalni Trianonra, egy beszédében pedig a fenti híres Apponyi mondatra is.

Orbán Viktor szent feladatának tekinti sokak szerint azt, hogy a “turul népe felemelkedjen”, és nagyon gyakran mondogatja a 2030-as dátumot is, ami történelmi viszonylatban meglehetősen közelinek számít.

A Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen ezt mondta:

“Nem lesz könnyű, de megéri majd, “nagy idők várnak rátok” – tette hozzá a miniszterelnök.

Ha nem a szemünkkel nézünk, hanem a szívünkkel, messzebbre is elláthatunk, az idők kezdetéig – mondta Orbán Viktor.

Hirdetés

Felidézte: mi, magyarok nem tűntünk el, nem vesztünk oda, hanem különálló minőségünket megőrizve hazát alapítottunk itt. Megnyitottuk szívünket a kereszténység előtt, Isten igéjét meghallottuk és megfogadtuk, államszervezésünk alapjává tettük

– közölte.

Azt mondta: a nyugati birodalmak rohamait kivédtük, a keleti pogányok pusztító csapásait kihevertük; kiharcoltuk, magunkhoz igazítottuk és megtartottuk helyünket Európában.

Bár évszázadok alatt sok magyar esett el a csatatereken, bebizonyosodott, hogy a magyar nemzet mindig újra feláll -jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a magyarok kálváriáján az asszonyoknak külön hely jár, mert mindig ők pótolták a vérveszteségeket, nekik köszönhető, hogy

“a túlélés és az országépítés művészete a génjeinkben van, “mi vagyunk a túlélés európai bajnokai”.

“Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait”

A miniszterelnök elmondta: “sokan jelentkeztek már, hogy szívesen elföldelnék Magyarországot”, összekapaszkodtak, hogy eltüntessenek minket, de mi talpon maradtunk és kibírtuk. Ma már nincs Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió, nincs brit és francia birodalom, és

“mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni” – hangoztatta.

Hozzátette: mi, magyarok “megmaradunk, mert itthon vagyunk, itthon vagyunk, és ezért megmaradunk”.

Sokan látják és valójában nem lehet enm észrevenni azt, ahogyan a nyugat “rothad”. Ezt már mások teszik hozzá, illetve a korszellem.

A Nyugat-Európai országok nyílt társadalmai megbuktak és saját közösségeiket zabálják fel.

Az egykor élhetőnek gondolt nyugati kultúra és világ a széthullás határán, értékvesztettség és sötétség kezd eluralkodni.

Ebben a történelmi borúban és viharban a magyarokon, a turul népén van és lesz a sor, hogy fáklyaként utat mutassunk más európai nemzeteknek, és fényt vigyen ebbe a sötétségbe.

Apponyi-idézet egy jól átélhető helyzetre reflektál frappánsan, rezonálva a magyar közvélemény egy részének euroszkepticizmusára is, az abban megfogalmazott gondolat nem biztos hogy valós, vagy nem biztos az sem, hogy közelebb visz Trianon megértéséhez.

Ellenben ha a következő évtizedekben, évszázadokban mégis megvalósul, akkor merőben új értelmezést fog nyerni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.