CímlapsztorikÉrdekes világ

Csernus Imre megkongatta a vészharangot: A katasztrófa felé haladunk

A népszerű magyar pszichiáter most durva és nagyon őszinte, igaz látleletet adott az embereknek arról, hogy a vesztükbe rohannak, a vesztünkbe rohanunk valamennyien.

Ez egyfajta figyelmeztetés is a részéről, mert szerinte a katasztrófa felé haladunk.

Szerinte a nagyvárosban élő emberek jó része állandóan rohan, ingerlékeny, frusztrált, feszült, nyugtalan – és mindez hatással van az egészségükre is.

Hirdetés

Ez a felismerés nem tetszett, elkezdtem nem jól érezni magam.

Amellett, hogy egyébként semmi bajom Budapesttel, nagyon szép hely gyönyörű épületekkel, ma is bármikor szívesen vagyok ott rövid ideig

– fogalmazott a pszichiáter a Mandinernek adott interjújában.

Elmondása szerint nem bánta meg a döntését, mivel sok barátja lett, nem kívánkozik el a településről. Csernus Imre szerint kulcsfontosságú, hogy a városi ember ne felejtse el, hogy ő a „jöttment”, és ha szerény, odafigyelő és alázatos, akkor meg tud gyökerezni vidéken.

A pszichiáter úgy véli, a városi ember úgy állítja be a dolgokat, mintha ő mindig mindent tudna, de ez nem így van.

A nagyvárosi ember életében a járvány éppen hogy nem tett jót.

Azért nem, mert pont egy olyan életelemét szüntette meg, ami miatt olyan sokan nagyvárosban laknak.

A nyüzsgés, a »fontos vagyok, megállás nélkül élményeket szerzek« érzete egyik pillanatról a másikra megszűnt, rengetegen bezáródtak a kis lakásukba

-fogalmazta meg Csernus.

Hirdetés

A pszichiáter szerint míg vidéken az embereknek továbbra is akadt tennivalójuk, addig a nagyvárosi ember a négy fal között ragadt, és a ki nem mondott félelmeivel konfrontálódott.

A karanténhelyzet egy másfajta világra nyitott ablakot a nagyvárosiaknak, a katarzis azonban nem jött létre, így a feszültség továbbra is ott maradt bennük.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint amikor jön a hétvége, az emberek vidékre utaznak, vagy ha csak egy napra is bezárnak a boltok, mindent felvásárolnak, mintha a világvégére készülnének.

Ezzel elfedik a kényelmetlen érzéseket, félelmeket, és aztán jönnek a pánikreakciók és az alvásproblémák.

Csernus Imre szerint már régóta a katasztrófa felé haladunk.

A változást viszont csak úgy lehet elérni, ha az ember rendbe teszi magát belül, és utána, a saját felelősségét is megvizsgálva, ha felismer valamit, akkor azon változtat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.