Érdekes világ

Orbán Viktor tanácsadója: az iskolakezdés és a számok együtt nem ígérnek sok jót…

Koronakáoszban torkollhat az iskolakezdés? Pofon lehet az embereknek és a magyar társadalomnak, ami most jön.

Pofonként hatnak, komolyan felrázhatják az embereket Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzorának szavai a járványhelyzetről.

Röst Gergely járványügyi matematikus, egyben a kormányt tájékoztató járványügyi matematikus csapat vezetője, Orbán Viktor tanácsadója is. Szavaiból kitűnik: nagy bajban vagyunk, és a határzár nem ér sokat.

Hirdetés

A kulcsszó a reprodukciós ráta, vagyis az a szám, ami jelöli, hogy egy beteg hány másikat képes megfertőzni. amíg ez 1 környékén volt, fellélegezhettünk – ez volt a nyár.

Röst Gergely a Portfolio.hu-nak adott interjújában azt mondta, a koronavírus-járvány reprodukciós értéke már egy ideje 1 felett van, az elmúlt napokban megugró számok miatt pedig most 2-2,5 közé becsülhető, ez pedig óriási veszélyt hordoz magában.

Szerinte az a helyzet, hogy a fertőzések közül a “behurcolásból” származóak már csak az összes fertőzés alig 10 százalékát tehetik ki, valójában a saját, országon belüli eseteink növekednek. a határzár ezért a tudós szerint nem elegendő, a belföldi terjedés megakadályozására kell fókuszálni.

Az iskolakezdés tovább növeli majd a reprodukciós rátát, de a kijárási korlátozások elrendelése nagyon költséges dolog társadalmi szempontból.

Miután a tavaszi hullámot sikerült elfojtani, kiderült, hogy a kontaktusok – az emberek egymás közti találkozásainak – számát csökkenteni egy nagyon hatékony eszköz volt, de társadalmilag nagyon költséges is.

A szakember szerint ez hosszú távon nem fenntartható, kombinált stratégiára van szükség. önmagában egyetlen eszköz sem elégséges.

Amire alap, hogy szükség van:

  • valamennyi távolságtartás
  • higiénia
  • maszkhasználat bizonyos helyeken
  • tesztelés
  • kontaktuskövetés hatékonyságának növelése

A hatékonyabb tesztelés és kontaktkutatás fontos elem egy jó védekezési stratégiának, de ennél összetettebb az igazán jó stratégia.

Ráadásul most a legtöbb fertőzött fiatal:

Hirdetés

“Az esetek medián életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 év, vagyis az esetek fele 31 év alatti.” – mondta a szakember, aki párhuzamot font a floridai esettel, aggasztónak nevezve a helyzetet.

Floridában is volt egy olyan periódus, amikor az esetszámok ugyan emelkedtek, de a kórházi kezelések és a halálozások száma nem és ezért nem is nagyon aggódtak az esetszám-növekedés miatt. Csakhogy öt héttel később rengeteg halálos áldozat lett hirtelen. ott több hét alatt jutott el a fiatalabb korosztályoktól a vírus a sérülékenyebb idősekig.

Magyarországon most ez várható:
Magas kontaktusszám és alacsony átfertőzöttség mellett nyilván ugyanaz fog történni, mint korábban: a vírus terjedni fog.

A reprodukciós ráta jelenlegi állása nagyon veszélyes – mondta a járványügyi matematikus.

Az iskolakezdés biztos, hogy növelni fogja a reprodukciós számot, de nagyon kevés adat van arról, hogy iskolai környezetben hogyan terjed a fertőzés.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) óvatos optimizmussal kezeli ezt, úgy látszik, hogy a 10 év alattiak szerepe más, mint a középiskolásoké. Ennek ellenére volt komoly iskolai járvány Franciaországban és Izraelben, de az ECDC úgy értékeli, hogy ezek elég ritkák.

A gyerekek nagyrészt tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, de akinek tünete van, annál ugyanakkora víruskoncentráció, mint a felnőtteknél.

Az iskolakezdésben ráadásul nem csak gyerekek vesznek részt: tanárok, iskolai dolgozók is bekerülnek a tömegbe.

Megnő a tömegközlekedést használók száma, a szülők is többet találkoznak. Ezek folyamatosan növelik majd a reprodukciós számot, és emelkedő számok mellett egy ilyen nyitásnál megvan a kockázata egy nagy járványnak – derül ki Röst Gergely szavaiból.

A szakember elmondta, hogy akiket most regisztrálnak, tehát, akiktől a napi fertőzöttek száma megugrott, javarészt még az augusztusi hosszú hétvégén fertőződtek meg. A határzár tehát jelenleg nem igazán megfelelő megoldás.

Megoldásra azonban sok lehetőség most nincs: a rendezvények létszámkorlátjának további csökkentése még működhet a maszkhasználat szigorításával.

A veszélyeztetettek nagyon sokan vannak, az ország egyharmada. az tehát nem járható, hogy ők szigorú protokollok alapján élhetnének, a többiek meg ahogy akarnak. Teljesen izolálni őket nem lehet.

Javasolt kerülni a zárt, rosszul szellőző helyeket, a zsúfoltságot és a közeli kontaktusokat.

Forrás: Blikk, Portfolio.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.