CímlapsztorikÉrdekes világTech-Kütyük

Porrá zúzza a lövedékeket a fémhabból előállított páncélzat – a jövő szuperbiztos védelme?

Videón demonstrálták a működését. Le fog esni az állad…

Ez a különleges anyag könnyű és bivalyerős, az elmúlt néhány évben pedig már számtalanszor tesztelték és tovább fejlesztették.

A jövő egyik szuperanyaga lehet, majd atombiztos védelmet is képes lehet majd nyújtani, így rengeteg mindennek lehet az “alapanyaga”.

Hirdetés

A speciális, lövedék álló anyagot eredetileg az Észak-Karolinai Állami Egyetem egyik kutatója fejlesztette ki.

A fémhabból készült matéria becsapódáskor porrá robbantja a páncéltörő lövedékeket.

Mivel az anyag jóval könnyebb, mint a fémlemezek, felhasználásával újfajta védőfelszerelések és golyóálló burkolatok lehetnek kifejleszthetők.

Íme a demonstrációs videó a páncélzatról:

A mellékelt videón egyik fejlesztésének egy 2,5 centiméter vastag darabja látható, amelyre egy .30-06 Springfield (M2 AP) lövedékkel tüzeltek.

A páncéltörő lövedék, amely 91 méteres távolságból képes átütni egy 10 milliméteres acéllemezt, a fémhabot elérve egyszerűen porrá változott.

A fémhabból készült lemez közben kevesebb mint 8 millimétert horpadt be, ami azt jelenti, hogy az már jelenlegi formájában is megfelel az Egyesült Államok Igazságügyi Hivatala (NIJ) által meghatározott, lövedékálló védőruházatokba szánt anyagokkal kapcsolatos legszigorúbb előírásoknak.

Mivel a fémhab emellett hatékonyan blokkolja a radioaktív sugárzást (és mindenféle ionizáló sugárzást) is, mind az űrben, mind a nukleáris hulladékok tárolása során, mind az egészségügyi gyakorlatban jó szolgálatot tehet.

Az anyag a hőt is jól bírja:

Hirdetés

Nemrég ugyanis kutatások igazolták, hogy kétszer olyan magas hőmérsékletet is épségben elvisel, mint az ugyanabból az alapanyagból készült tömör lemezek.

A fémhab ugyanakkor számos más területen is alkalmazható lehet, ahol könnyű, de erős anyagokra van szükség.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.