Címlapsztorik

Putyin nem fogadja Orbán Viktort, áll a bál: a Kreml is megszólalt

A magyar kormányfő szombat reggel utazott el Moszkvába, Gorbacsov temetésére, de sokak szerint Orbán találkozót is kért Putyintól, amit az orosz elnök megtagadott.

A magyar kormányfő szombat reggel utazott el Moszkvába, hogy lerója kegyeletét a nemég meghalt egykori szovjet államfő, Mihail Gorbacsov ravatalánál.

Csak Mihail Gorbacsov temetésén vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában, az ugyanakkor nem merült fel, hogy a magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon.

Hirdetés

Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője beszélt a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Sokak szerint azonban Gorbacsov temetése csak egy fedősztori volt, egy indok, hogy Orbán Moszkvába látogasson, de valójában találkozót kért Putyintól.

Putyin azonban ezt megtagadta, ami több okból is lehetett.

Egyrészt azért is, mert Putyin nem engedélyezte az állami temetést Gorbacsov számára, és a putyini média gépezet naivnak és kártékonyan gondolja Mihail Gorbacsov egykori tevékenységét.

Így, hogy Orbán lerótta a tiszteletét a temetésen, Putyin begőzölhetett vagy megsértődhetett – találgatják egyesek.

Vagy maga Putyin hívatta be…?

Egy másik teória szerint ugyanis mindez csak elterelés, amolyan oroszos módon.

Azaz megjelennek majd a képek a temetésen kezét tördelő Orbánról, és a médiában végigfut az infó, miszerint Putyin nem fogadta Orbánt.

A színfalka mögött azonban mégis létrejön majd valami találkozó.

Hirdetés

Ezekre a teóriákra semmilyen bizonyíték nincs – hívják fel a diplomáciai szakértők a figyelmet, mindezek puszta találgatások.

Magas rangú nyugati vezetők részvételével kapcsolatban eddig nem érkezett információ.

Olaf Scholz német kancellár korábban elmondta, hogy nem kapott meghívót Mihail Gorbacsov temetésére, míg elődje, Angela Merkel térdsérülésre hivatkozva maradt távol.

A Deutsche Welle beszámolója szerint Franciaország, valamint az Egyesült Államok nagyköveti szinten képviselteti magát az eseményen.

A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.