Tudomány

Rájöttek, mik uralták a Földet a dinoszauruszok előtt: létezhetett a sárkányok kora

Létezhetett a Földön egy korszak, melyet sárkányok uraltak. A bolygó összes régiójában jelen voltak, jóval a dinoszauruszok előtt. Innen erednek a sárkány legendák?

Az evolúció hajnalának rejtélye

A dínókról már rengeteget tudunk, és a közvélemény is nagyjából be tudja lőni, hogy 65 millió évvel ezelőtt ők uralták a Földet, mígnem egy a bolygónkba csapódó aszteroida ennek véget nem vetett.

Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mik uralták a bolygót a dínók kora előtt.

Hirdetés

A dínók ugyanis nem az első csúcsragadozói voltak a Földnek: a paleontológusok régóta foglalkoztak a kérdéssel, hogy ezt kiderítsék.

Ez ugyanis egyúttal újabb szeletét tárná fel a Földi élet evolúciójának, főleg a bolygónkon kialakuló élet “hajnaláról”.

Sárkányok uralták a Földet

Richard Butler, a Birminghami Egyetem egyik munkatársa egy tudóscsoporttal eredet a válasz nyomába. Egykor hatalmas sárkányok voltak jelen a Föld felszínének túlnyomó részén.

Évmilliókkal a dinoszauruszok előtt hatalmas, a komodói varánuszra emlékeztető őshüllők, úgynevezett erythrosuchidák uralták a világunkat.

Az állatok mintegy 250-238 millió éve éltek, és a testükhöz képest óriási fejjel rendelkeztek.

A kutatók az erythrosuchidák fejméretére és combcsonthosszára vonatkozó adatokat egyéb négylábú állatok információival vetették össze.

A szakértők arra jutottak, hogy az erythrosuchidák feje arányaiban a legnagyobb volt a hüllők között.

A nagy fej azért fejlődhetett ki, hogy az állatok betöltsék az ökológiai réseket.

Az erythrosuchidák hiperragadozók lehettek, tehát csak húst fogyaszthattak.

Hirdetés

Az izmos, erős állkapocs az éles fogakkal komoly előnyt jelentett a korszakban. Az ősi sárkányoknak így nem akadtak kihívóik.

A sárkány legendák eredete

Sokszor és sokan felvetik: vajon honnan erednek a sárkányokról szóló főleg távol-keleti legendák és mítoszok?

Az emberiség már a dinoszauruszokkal sem találkozhatott, ezért nem értik, miként maradhattak fenn mégis dínókat ábrázoló barlangrajzok.

Egy magyarázat szerint egy szűk időablakban az emberi faj elődje és a dínók együtt élhettek, mielőtt azok végleg kihaltak.

Talán a sárkányokkal is így lehetett, de könnyen lehet, hogy a dínók csontjait megtalálva hitték azt az ősemberek, hogy egykor sárkányok uralták a Földet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!