Egyéb

Rákot kaphatunk a C-vitamintól? MI VAN?! A C-vitamin gyorsíthatja a rák terjedését és a D-vitamin is – állítja egy komoly tanulmány

Sokkoló dolgok derültek ki. Egy új tanulmány mindent a feje tetejére állíthat arról, amit a C-vitamin és a rák kapcsolatáról tudtunk.

A C- és E-vitaminok szedése segítheti a tüdőrák növekedését és terjedését?

Előre bizarr, már-már abszurd átverőnek tűnő állításnak hangozhatnak, mégis ezt állítja egy új, a The Journal of Clinical Investigation folyóiratban publikált tanulmány, mely egérkísérleteken és emberi szövet tanulmányozásán is alapszik.

A legtöbben valószínűleg a jótékony hatásukról ismerik ezeket a vitaminokat, és bár bizonyos mennyiségben valóban szükségesek – ezt a tanulmány szerzői is elismerik –, aki azt túllépi, az daganatos betegként kifejezetten kockáztat.

Hirdetés

Martin Bergö, a svéd Karolinska Intézet kutatója munkatársaival már korábban rávilágított, hogy az E-vitamin, valamint az Acetil-L-Cisztein egerek esetében hozzájárult a tüdőrák elterjedéséhez.

A jelenség jobb megértése érdekében a kutatók ezúttal olyan egereket vizsgáltak, amelyek a tüdőrák egérspecifikus formáját hordozták, továbbá olyan egyedeket is, amelyekbe emberi tüdőráksejteket ültettek

– írja a New Scientist.

C-vitamin kísérlet hozott sokkoló eredményeket

A mostani vizsgálatokban az állatok C-vitamint kaptak a vizükbe, és E-vitamint és Acetil-L-Ciszteint az étrendjükön keresztül – az ajánlott bevitelnél nagyobb dózisban.

Mint kiderült: minél nagyobb vitamindózist kaptak az egerek, annál nagyobb ütemben fejlődött a daganatok érhálózata.

Ezt mindkét csoportnál megfigyelték – az egérspecifikus, valamint az emberi rákos sejtenek hordozó példányoknál is.

Most akkor rákot kaphatunk a C-vitamintól?

Előre le kell világosan szögezni, hogy itt nem erről van szó.

A C-vitamin a már kialakult rák esetében bír befolyásoló tényezővel a tanulmány állításai szerint.

Azaz a C-vitamin túlzott vagy nagyobb mennyiségű fogyasztása a jelenlegi ismereteink szerint nem okoz daganatos megbetegedéseket.

Hirdetés

Fontos, hogy az eredmények tehát nem jelentik azt, hogy a rákos betegeknek fel kéne hagyniuk a vitaminok szedésével, a hangsúly a megfelelő dózison van, amit a kezelőorvossal érdemes egyeztetni.

A vitaminok hiánya is káros lehet

Főleg azért is, mert a vitaminok hiánya is káros hatással lehet a betegekre.

A kutatást azzal kapcsolatban is sok kritika érte, hogy egyes csoportok szerint valójában a gyógyszermaffia által pénzelt kutatásról van szó.

Nagy port kavart a tanulmány

Vagyis az egész hír és a kutatás sokkoló eredményei mind a vitaminok ellen, és a gyógyszerek, kemoterápia és egyebek mellett szólnak.

Bár erre egyértelmű bizonyíték nincs, a mostani kutatás egyvalamit biztosan elért:

Felkavarta a rák körüli állóvizet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!