CímlapsztorikTudomány

Rátalálhattak a földönkívüliekre: egy csillag „jelzéseket” ad le felénk, lehet hogy egy Dyson-gömb?

Titokzatos objektumot figyeltek meg az űrben, ami egy gigantikus, idegenek által épített szerkezet lehet. A NASA már vizsgálódik, teljes lázban vannak a csillagászok!

A NASA 2018-ban bocsátotta fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) műholdat, melynek fő célja a Naprendszeren kívüli bolygók, az úgynevezett exobolygók megtalálása.

Az űreszköz eddig 172 igazolt és további 4703 lehetséges exobolygót fedezett fel, de a TESS egyéb izgalmas objektumokat is észlelt már.

Hirdetés

Karen Collins, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa és kollégái friss tanulmányukban az űreszköz adatait elemezve egy új objektumot mutatnak be

– írja az intézet oldala.

A TIC 400799224 megtalálásához a csapat gépi tanuláson alapuló számítógépes eszközöket használt.

Az objektumra gyors fényingadozás jellemző: a megfigyelés során mintegy négy óra alatt 25 százalékkal csökkent a fényereje, majd több hirtelen kifényesedés következett.

A kutatók utóbb más műszerekkel is megvizsgálták a TIC 400799224-et, és arra jutottak, hogy az objektum egy kettős rendszer lehet.

Az egyik csillag 19,77 naponta pulzál, feltételezhetően egy olyan objektum miatt, amely a csillag körül keringve periodikusan porfelhőt bocsát ki. Ez aztán eltakarja a csillagot.

A por nagy mennyisége miatt kérdéses, hogy mi is lehet a titokzatos keringő égitest.

A megfigyelés hat éve alatt az objektum látszólag érintetlen maradt, ezért nem valószínű, hogy egy éppen széteső égitestről van szó.

A szakértők azt tervezik, hogy tovább tanulmányozzák a rendszert, hátha többet kideríthetnek róla.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.