Egyéb

Rejtélyes, idegen struktúrát találtak a Föld mélyén: a tudósok sem értik, mi lehet

Szakértők egy csoportja új módszerrel vizsgálta a földrengéseket, hogy jobban felmérhessék a földmag és a köpeny határát

– írja a ScienceAlert.

Az eredmények azt mutatják, hogy a régióban keringő forró, sűrű anyagból álló struktúrák a véltnél gyakoribbak és nagyobbak.

Hirdetés

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy ezek a földrész-nagyságágú zónák pontosan mik is lehetnek, egyes elméletek szerint magmából vagy a magból szivárgó olvadt vasból épülhetnek fel.

Doyeon Kim, a Marylandi Egyetem munkatársának és kollégáinak új tanulmánya most segíthet jobban megérteni a struktúrákat.

A rengések eltérő módon terjednek a különböző anyagokban, éppen ezért vizsgálatukkal a kutatók képesek feltérképezni a Föld mélyét.

Évtizedekkel ezelőtt ezzel a módszerrel azonosították a mag és a köpeny határán lévő zónákat.

Mivel a területek lassítják a rengések terjedését, ultra alacsony sebességű zónáknak nevezték el őket.

Persze a földrengések elemzése sem tökéletes eszköz, mivel gyakran gyenge jelűek, ráadásul csak egy-egy térséget lehet segítségükkel feltérképezni.

Kim és kollégái ezért új módszert fejlesztettek ki, melybe a csillagok tanulmányozásához használt algoritmust is beépítették. Mint kiderült: a technika a szeizmikus adatok elemzésére is tökéletesen alkalmas.

A szakértők nagyjából 7 ezer szeizmogram 30 év alatt gyűjtött információit analizálták egy bizonyos frekvencián.

A vizsgálattal sokkal átfogóbb képet kaphattak a mag és a köpeny határáról, és kiderült, hogy a mélyben rengeteg olyan struktúra található, amely lassítja a rengéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, egy hatalmas ultra alacsony sebességű zóna fekszik a csendes-óceáni Marquises-szigetek alatt.

A kutatás azt is felfedte, hogy a Hawaii mélyén lévű struktúra a vártnál nagyobb.

A szakértők abban bíznak, hogy új módszerükkel más frekvenciákat is elemezhetnek, így sokkal átfogóbb képet kaphatnak a bolygó mélyéről.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.