CímlapsztorikÉrdekes világ

Rendkívüli: Elbukta Magyarország a jogállamisági pert: ledobták Orbánra az atomot!

Életbe léphet az a rendelet, amely jogállamisági előírások teljesüléséhez köti az uniós források kifizetését.

Elutasította az Európai Unió Bírósága azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. A bíróság szokatlan módon élőben közvetítette az ítélethirdetést.

Az ítélet megállapította: A mechanizmust megfelelő jogalappal fogadták el, az összeegyeztethető az uniós alapszerződés 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét.

Hirdetés

A Bíróság kimondta: a rendelet szerinti eljárás

csak akkor indítható meg, ha alapos ok van megállapítani nemcsak azt, hogy valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértésére kerül sor, hanem mindenekelőtt azt is, hogy a jogállamiság elveinek megsértése kellően közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, illetve ennek a kockázata komolyan fennáll.

A rendelet alapján hozható intézkedések továbbá kizárólag az uniós költségvetéssel összefüggésben hozhatók meg, és azzal

nem a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálása a cél.

Az összefüggés azonban a bíróság szerint is megállapítható, amennyiben „az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást és az uniós pénzügyi érdekeket súlyosan veszélyeztetheti a jogállamiság elveinek valamely tagállamban történő megsértése”.

Az ítélet azt a magyar érvet sem fogadja el, hogy a rendelet megkerüli az uniós alapszerződést és túllép az abban meghatározott hatáskörökön – vagyis elutasítja az Orbán Viktor által „lopakodó jogalkotás”-ként emlegetett hatáskörtúllépésre vonatkozó vádat.

Az ügyben tavaly októberben tartott tárgyalást a Bíróság, Manuel Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok pedig december elején közölte az ítéletre vonatkozó indítványát, amely szintén arra tett javaslatot, hogy utasítsák el a keresetet.

Az ítélet nem csak indítvány fényében nem okozott meglepetést. Varga Judit tavaly ősszel, parlamenti meghallgatásán is arról beszélt: „a valóságtól elrugaszkodott vágy” azt hinni, hogy a rendeletet elveti majd a bíróság. A hangnem pedig csak erősödött, egészen odáig, hogy Orbán Viktor már jogállami dzsidhádot emlegetett az elmúlt hetekben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.