Címlapsztorik

Rendkívüli: korlátozzák a kutakat, nincs több engedmény a magyar rendszámú autóknak sem!

A MOL MA, azaz Péntek reggeltől azonnali korlátozásokat jelentett be. Elkerülhetetlen üzemanyag hány jöhet.

A MOL bejelentette a korlátozásokat

Üzemanyaghiányra figyelmeztet a holtankoljunk.hu ügyvezetője. Bujdosó Eszter szerint a mezőgazdasági szezon kezdetével előfordulhat, hogy egyes kutakon nem tudunk majd benzint vásárolni, vagy nem tudunk teletankolni.

Korábban a Mol százhalombattai finomítójában is tűzeset volt. Az üzemben június 23-án, csütörtökön állt helyre a termelés. Bujdosó Eszter azonban azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a kiesés mindenképp érzékelhető lesz.

Hirdetés

Péntek reggelre pedig a MOL szigorításokat, korlátozásokat rendelt el, amik ráadásul a magyar rendszámú autókat is érintik.

A változást a vállalat fű alatt jelentette be. Először az ugytudjuk.hu helyi portál értesült arról, hogy ez megvalósulhat, de csütörtök este több Mol-kút Facebook-oldalán is megjelentek a szabályozás részletei.

Eszerint a kisnyomású kútoszloppal rendelkező töltőállomásokon magyar rendszámú személyautóval

NAPONTA LEGFELJEBB ÖTVEN LITERT LEHET TANKOLNI AZ ÜZEMANYAGOKBÓL HATÓSÁGI ÁRON.

Üzemanyag ellátási hiány a láthatáron?

A Mol lépését az indokolhatja, hogy nemrég kiderült: júliusban és augusztusban üzemanyaghiány várható Magyarországon.

A dologban több tényező is közrejátszik: ezekben a hónapokban az aratás miatt a mezőgazdaság is a szokásosnál többet fogyaszt,

miközben az OMV schwechati üzemében történt baleset okán kevesebb üzemanyag érkezik Magyarországra, illetve a Mol százhalombattai finomítójában is tűz ütött ki másfél hete.

Létezhet vészforgatókönyv:

Amikor a tagállamok csatlakoztak az Európai Unióhoz, vállalták, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által bevezetett szabályzásokat elfogadják. Ez a nemzetközi intézmény szabályozza, hogy egy tagállamnak üzemanyaghiány esetén hogyan kell eljárnia.

A magyar stratégiai készlet felszabadítása az OMV termelési gondjai miatt már annak az előjele lehetett, hogy egyes tagállamokban erősen akadozik az üzemanyag-ellátás.

Hirdetés

„Alapvetően az az elképzelés ilyen helyzetekre, hogy először fokozatosan csökkentik a fogyasztást és utána nyúlnak a stratégiai készletekhez” – nyilatkozta az Indexnek a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Magyarország tekintetében ilyen intézkedésekre feltehetően nem fog sor kerülni, hiszen mennyiségi korlátozás nélkül hozzáférhetünk továbbra is az orosz olajhoz, a vezetékes hálózaton keresztül. Tehát, ha magában a Barátság kőolajvezetéken nem történik károsodás és fizikálisan folyamatosan érkezik onnan nyersanyag, akkor az ellátásunk szinte biztosan garantált.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.