Címlapsztorik

Veszélyben, a leállás szélén a hazai szülészeti ellátás!

Az elmúlt hetekben országszerte több helyen is leállt, átmenetileg szünetelt vagy csak korlátozottan működött a szülészeti ellátás.

Ez a szakértők szerint ráadásul csak a jéghegy csúcsa, további aggasztó leállások várhatók, összeomolhat a rendszer?

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom úgy véli, hogy a Mohácson, Szolnokon, Székesfehérváron vagy épp Budapesten történtek hátterében kiterjedt ellátási krízis áll.

Hirdetés

Álláspontjuk szerint a jelenlegihez hasonló akadozások a jövőben is lehetnek, ha a szakemberhiány nem oldódik meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunk megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben egy intézményben leállás történik, azt minden esetben köteles bejelenteni.

Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom képviselője az Index megkeresésére elmondta: sokan távoztak az elmúlt időszakban egy már alapvetően is szakemberhiányos ellátórendszerből.

Ki a Covid, ki az új jogviszonytörvény miatt döntött így, de sokan kaptak szimplán egy jobb ajánlatot a magánellátásban.

Ezeket a folyamatokat tetézte a nyár és ezzel együtt a szabadságolások kezdete. Most látszik, hogy egy-két kolléga kiesése is milyen komoly fennakadáshoz vezet, ami jól mutatja, hogy az év többi szakaszában is mennyire pengeélen táncol a rendszer

– mondta Keszler Viktória, aki szerint borítékolható volt, hogy a nyári ügyeleti beosztás megírása a szülészeteken sem lesz egyszerű, nagyon gyakori ugyanis, hogy egy-egy szakemberből, például neonatológusból (az újszülöttek egészségével foglalkozó orvos) csak egy jut egy adott intézményre.

Hasonló helyzet alakult ki Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban is, ahol júniusban 17 napra nem tudják a szülőszobai ügyeletet kiállítani.

Az intézmény a weboldalán azt írta, hogy szakorvosaik közül többen nyugdíjba mentek, illetve tartósan betegek lettek, míg a rezidens orvosok közül négyen kisgyermekükkel vannak távol.

A betegtájékoztatóban jelezték ugyanakkor, hogy „folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ellátás a korábbiakhoz hasonlóan zavartalanul és biztonságosan működjön”.

Hirdetés

Addig is azokon a napokon, amikor az ügyeletet nem tudják biztosítani, az édesanyákat a Semmelweis Egyetem Női Klinika (102 km), a Budapest Honvéd Kórház (115 km) és a Debrecen Női Klinika (139 km) fogadja.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.