Tudomány

Súlyos mellékhatást okoz a covid-vakcina – kiadták a közleményt

Erről papoltunk…? „Ezek az események felvetik az ok-okozati összefüggés esélyét, hasonlóan az mRNS vakcináknál dokumentált összefüggéshez” – írták az FDA munkatársai.

Új, súlyos mellékhatás a covid oltásnál

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) a Novavax koronavírus elleni vakcinájánál javasolta, hogy vegyék fel a mellékhatások közé a szívizomgyulladást

– írja a Reuters.

Hirdetés

Ezek az események felvetik az ok-okozati összefüggés esélyét, hasonlóan az mRNS vakcináknál dokumentált összefüggéshez

– írták az FDA munkatársai.

Az ügynökség azt mondta: felkérte a Novavaxot, hogy a szívizomgyulladást és a szívburokgyulladást „fontos azonosított kockázatként” jelölje meg a tájékoztatóiban.

A cég ehhez még nem járult hozzá, azt mondja, hogy a szívizomgyulladás megjelenése bármely kellően nagy adatbázisban várható.

Aggasztó adatok

Ha valóban kiderül, hogy a vakcina és a szívizomgyulladások között ok-okozati összefüggés áll fenn, akkor a kockázat magasabb lehet, mint az mRNS-vakcinák esetében, utóbbiaknál ugyanis a klinikai vizsgálatok során nem, csak a tömeges oltási kampányban bukkant fel ritka mellékhatásként.

Az FDA vizsgálata befolyásolhatja a döntést, hogy engedélyezik-e végül a Novavax vakcináját az Egyesült Államokban.

A Nuvaxovid nevű vakcinát az Európai Unióban ötödikként engedélyezték a koronavírus ellen. Ez az egyetlen engedélyezett fehérje alapú oltóanyag az EU-ban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.