CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Sushi paraziták: az elmúlt 40 évben brutálisan megemelkedett a számuk – gyomorforgató titok, amiről nem beszélnek…

Igen, ezek után kétszer is meg fogod gondolni, hogy egyél-e belőle…

Napjainkban egyre több doktor és szakember kérdőjelezi meg azt, hogy a sushi mennyire egészséges a szervezet számára.

Eleve a távol-kelet nyers ételeinek a fogyasztása mindig rejtett magában egészségügyi kockázatot, de a sushiról senki sem gondolta volna, hogy ennyire elterjedt lesz ennek ellenére.

Hirdetés

Hiszen az emberek többsége tudja, hogy bizony egyes alapanyagok nyersen kerülnek bele, vagy rá…

Egy tényfeltáró fellebbentette a fátylat a sushi mögötti teljes igazságról, és amit találtak, az annyira gyomorforgató, hogy előre figyelmeztetünk: csak akkor olvass tovább, ha biztosan tudni akarod.

Ugyanakkor halkan megjegyezzük: jobb, ha tudod…

Nemrég lehoztak egy friss tanulmányt, ami megállapította, hogy a szusi népszerűségének növekedésével megnőtt a bélférges fertőzések száma is.

A sushi jó eséllyel tartalmazhat ugyanis parazitákat, melyek a tengeri élőlényekben éltek, amikből ezek a falatkák készülnek.

A bélférgek pedig komoly betegségeket tudnak okozni, roncsolhatják az emberi szervezetet.

A sushi-“mérgezéssel” kapcsolatban még a Guardian is lehozott egy borzalmas esetet ami csak egy a sok közül:

Egy 32 éves portugál férfi esetéről számol be, aki bordák alatt jelentkező, egy héten át tartó alhasi fájdalomról, alacsony lázról, és hányásról számolt be. Rejtélyes tüneteire pedig egy egyszerű endoszkópos vizsgálat derített fényt:

A beteg gyomrában a tengeri emlősökben és halakban gyakran előforduló, Anisakis nemzetségbe tartozó férgek csücsültek, melyek a nem kellőképpen elkészített, vagy nyers, nem egészséges tengeri halak elfogyasztásával kerülhettek a szervezetbe.

Hirdetés

Így is történt, hiszen a férfi alig néhány nappal korábban az Európában egyre szélesebb körben, sőt, lassan már minden második sarkon kapható szusit fogyasztott.

Persze nem arról van szó, hogy bárkit a sushi fogyasztása ellen beszélnénk le, pusztán fel szeretnénk rá hívnia figyelmet, hogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy férgeket juttathatunk vele a testünkbe,

Az általános eljárás az, hogy nyers halat tartalmazó ételekbe kerülő húst először le kell fagyasztani, hogy az esetleg túlélő paraziták az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően száz százalékos valószínűséggel az örök vadászmezőkre távozzanak.

Ezt azonban sokan nem követik, így a szabályozást megkerülve rengeteg a szervezetre veszélyes, parazitáktól hemzsegő sushi van forgalomban akár napjainkban is, bizony akár a magyar boltok polcain is vagy éttermekben.

A brit Food Standards Agency egyébként az embereknek azt javasolja, hogy a felhasználni kívánt húst legalább négy napon át, legfeljebb mínusz tizenöt fokon kell hűteni ahhoz, hogy biztosan ne legyen semmi bajunk.

Viszont ha bárhol máshol rendeled a sushit vagy előre el van készítve, sosem lehetsz biztos benne, mindenképp érdeklődd meg, milyen eljárást alkalmaznak.

Hiszen te sem akarsz aztán férgekkel és, egyéb élősködőkkel osztozni a saját testeden, nem igaz…?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!