Címlapsztorik

Szellőztetés, fűtés helyett nagykabát, így küzdjenek a családok az EU biztos szerint az orosz gáz ellen

Takarékoskodásra szólította fel a lakosságot. Az EU holland alelnöke nemegyszer utasította rendre Magyarországot és elsősorban Orbán Viktort.

Most azt mondta, nem kell aggódni, ha kevesebb gáz jön Oroszországból és azt javasolta:

Fűtsünk kevesebbet és mosás helyett inkább szellőztessünk.

Hirdetés

Fűtsenek kevesebbet, az azonnali mosás helyett inkább szellőztessék ki a ruhákat – egyebek mellett ezt javasolta az európaiaknak Frans Timmermans az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén, csütörtökön.

A szakbizottságban az ukrajnai háború energia- és klímapolitikára gyakorolt hatása volt terítéken, amikor Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője arról a hírről kérdezte a holland biztost, miszerint Brüsszel megtiltaná, hogy az emberek 18 Celsius-foknál melegebbre fűtsék az épületeket

– számolt be az M1 Híradója.

A holland diplomata nem cáfolta a tőle származó mondatokat, de kifejtette, az első számú cél, hogy Európa függetlenné váljon az orosz olajtól és gáztól.

„„Nem helyezek extra nyomást a háztartásokra, csak a polgártársaimnak azt mondtam, hogy ők is tehetnek valamit azért, hogy kevesebb pénz vándoroljon Putyin zsebébe.

Persze választhatják azt is, hogy nem csinálnak semmit, de dönthetnek úgy is, hogy kevésbé fűtenek, inkább biciklivel járnak, nem autóval, rövidebb ideig zuhanyoznak, és a ruháikat kiszellőztetik ahelyett, hogy azonnal kimosnák”

Európában már több példa van a spórolásra. Hollandiában arra kérik az embereket, hogy három napot otthonról dolgozzanak, de közben ne fűtsék túl a lakásukat.

Olaszországban megszabják a határértékeket, hogy meddig lehet fűteni, illetve hűteni a lakásokat.

Spanyolroszág fővárosában pedig a metrók ritkításával akarnak pénzt spórolni.

Hirdetés

Míg egyre több országban döntenek hasonló intézkedésekről, szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeknek nem lehet jelentős hatása az energiafogyasztásra.

Hortay Olivér, Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1-en arról is beszélt, hogy nem lehet a háztartásokra hárítani minden terhet.

„Ez a probléma, nem attól fog megoldódni, hogy a ruhákat ritkábban mossuk és inkább kitesszük szellőzni. Ennek marginális hatása lesz a teljes orosz import vonatkozásában. Ráadásul azért itt vannak egyéb problémák is.

Tehát, ha az Európai Bizottság szeretné azt, hogy egy fokkal lejjebb tekerje minden háztartás a hőmérsékletet, akkor az felmerül kérdésként, hogyan fogja ellenőrizni, hogyan fogja szabályozni és így tovább.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.