Tudomány

Szenzációs bejelentés: megvannak a földönkívüliek? Vízgőzt fedeztek fel egy idegen bolygó atmoszférájában

Óriási bejelentések jöhetnek.

Itt vannak a földönkívüliek, és rá is látunk az egyik űrtávcsővel a bolygójukra?

Egyre biztosabb a válasz és a NASA-n belül valamint a tudósok körében is nagy a zsibongás azzal kapcsolatban, hogy világszenzációval felérő felfedezés küszöbén állhatunk.

Hirdetés

A Hubble űrteleszkóp segítségével figyelhették meg a 97 fényévre lévő égitestet, ahogy éppen a csillaga előtt haladt el.

A GJ 9827d egy viszonylag kis méretű bolygó, ármérője nem haladja meg a Föld átmérőjének kétszeresét. Az űrkutatási intézet szerint ez az exobolygó is remek példája a galaxisunkban található vízben gazdag égitesteknek.

Mint írják, a víz jelenléte önmagában még nem jelenti azt, hogy a bolygó lakható lenne: a felszínen 426 °C a hőmérséklet, azaz leginkább egy párás Vénuszra hasonlít.

Azonban a pára rengeteget számít és az élet építőkövének nevezett víz is jelen van több formában, így elképzelhető, hogy olyan lények alkaulhattak ki rajta, melyeknek hihetetlenül magas a testhőmérséklete, de akár hasonlóan fejlettek lehetnek, mint mi.

Auz egyértelműen lászik, hogy vízben rendkívül gazdag az atmoszférája.

Az Interesting Engineering idézi Björn Bennekét, a kanadai Université de Montréal tudósát, aki szerint a GJ 9827d bolygó felszíne félig víz, félig pedig kőzet lehet.

A szakember úgy látja, ez lehet az első olyan bolygó, aminél közvetlen észleléssel is ki lehetett mutatni, hogy egy idegen csillag körül is keringhet vízben gazdag atmoszférájú bolygó

– teszi hozzá a lap.

Ráadásul még jelentősebb víz réteg lehet a bolygó kérge alatt, ami alatt szintén komoly élővilág rejtőzhet.

Hirdetés

Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy valóban földönkívüliektől hemzsegne a bolygó.

Azonban azt igen, hogy valamilyen szintű élet lehet rajta.

Ha pedig így van, semmi sem zárható ki.

Ráadásul azt is megmutatná, hogy az élet sokkal de sokkal gyakoribb lehet a kozmoszban, mint azt eddig sejtettük, így ezek alapján csak a mi galaxisukban több tucat fejlett civilizáció élhet

-emelik ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!