Címlapsztorik

Szijjártó: Lehet olajembargó, de csak akkor, ha nem vonatkozik a csővezetékes szállításra

Fontos dolgot jelentett be!

Az Európai Bizottság ötlete az Oroszországgal szembeni olajembargóra csak akkor fogadható el Magyarország számára, ha ez minket nem érint. Vagyis a csak a tengeri szállításra vonatkozó embargót hajlandó a magyar kormány támogatni

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ellenkező esetben a teljes embargó magyar gazdasági hatásának ára több milliárd euró is lehet, amit Brüsszeltől várnának.

Az Európai Bizottság kőolajimportra vonatkozó javaslatának elfogadása a magyarországi energiaellátás biztonságát teljesen lerombolná, felérne egy atombombával, és 55-60 százalékos üzemanyagár-emelkedést hozna, ami pedig az összes termék árában idővel megjelenne, ezt a gazdasági hatást pedig Magyarország és a magyar emberek nem bírnák el

– állapította meg Szijjártó Péter, aki a Facebookon jelentkezett be, hogy ismertesse a magyar álláspontot a témában, amelynek

a lényege az, hogy a magyar kormány akkor hajlandó támogatni az olajembargót, ha az minket nem érint.

Mint mondta, az eredeti, teljes embargóra vonatkozó javaslatot “csak akkor tudjuk megszavazni, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol”. Fel is sorolta, hogy ez a megoldás jelentős összegű támogatást jelentene valójában.

“Nemcsak a finomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátoroszágon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is”

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó emlékeztetett, hogy “az üzemanyagárak drasztikus emelkedése és az abból fakadó áremelkedés olyan modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében, amely sok-sok milliárd eurós nagyságrendet érintene”.

Mint mondta, az elmúlt napokban sokat egyeztettek, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Emmanuel Macron francia államfővel is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, de szerinte ezek a tárgyalások “mind-mind világossá tették a számunkra, hogy nincs olyan megoldási javaslata Brüsszelnek, amely kezelni tudná ennek az esetleges Oroszországgal szembeni olajembargónak a magyar gazdaságra gyakorolt atombombaszerű hatását”.

Hirdetés

Ezért Szijjártó szerint az a reális, ha visszatérnek ahhoz, a szerinte már korábban is felmerülő magyar javaslathoz, miszerint “csak akkor reális az olajembargó bevezetése, ha az csak a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozik, és ez alól a csővezetékes szállítás teljes mértékben kivételt kap”.

Szijjártó szerint Magyarország ezt a megoldást fogja képviselni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.