Egyéb

Titkos ládákat találtak egy náci hajóroncsban a legendás aranykincs és a borostyánszoba nyomára vezethet?

Csupán egy kéznyújtásnyira van a fél évszázados rejtély megfejtése, mely a világ nyolcadik csodájaként emlegetett Borostyánszobához kapcsolódik.

Lengyel búvárok a közelmúltban megtalálták egy második világháborús német hajó roncsait, amitől egy több évtizedes rejtély megfejtését, a nácik által a szovjetektől zsákmányolt Borostyánszoba kincseinek megtalálását várják.

A cári Oroszország mesés kincsei közül a nácik sok mindent elhurcoltak Leningrád (a mai Szentpétervár) ostroma alatt, köztük a Katalin-palota Borostyánszobájának arany- és borostyán díszítéseit is.

Hirdetés

A sokak által a világ nyolcadik csodájaként emlegetett Borostyánszoba falát teljes egészében borostyánkő- és aranyburkolat díszítette (összesen száz négyzetméternyi felületen), I. Frigyes porosz király jóvoltából, aki 1716-ban ajándékozta a díszeket Nagy Péter orosz cárnak.

Lenigrád ostroma alatt a német csapatok a Katalin-palotában lévő kamrát szétrabolták, a kincseket 1945-ben Königsbergbe (a mai Kalinyingrádba) szállították, ahol aztán – valószínűleg a szövetséges bombázások alatt – a ládáknak nyoma veszett.

A Karlsruhe gőzhajó – amely roncsait most megtalálták – viszont ugyanabban az időszakban futott ki Kalinyingrád kikötőjéből…

A hajót Lengyelország partjainál süllyesztették el szovjet bombázók.

Most a Baltictech lengyel csoport búvárai azt remélik, a Karlsruhe lehet a kulcs a Borostyánszoba rejtélyéhez.

Tavaly óta kerestük a hajóroncsot,mivel úgy gondoljuk, még ennél is izgalmasabb dolgokat találhatunk a Balti-tenger mélyén

-idézte a Reuters Tomasz Stachura búvárt.

A hajóroncs gyakorlatilag érintetlen, a belsejében katonai járműveket, porcelánt

és több ládát is találtak a kincsvadászok

Hirdetés

-de egyelőre nem tudják, mit rejthetnek.

A Karlsruhe gőzös egyébként a Hannibal hadműveletben vett részt – ez volt a történelem egyik legnagyobb tengeri evakuálása, amely során több mint egymillió német katonát és civilt menekítettek ki Poroszországból a világháború végén.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.