Címlapsztorik

Tudják hol van Suhajda Szilárd, de kicsi az esély hogy túléli

Életjeleket mutatott, de komoly sérülései lehetnek. A felesége szerint ugyanakkor nagyon kicsi az esélye, hogy még akkor is éleben lesz, mikorra felérhet hozzá a mentőcsapat, de ő még hisz a csodában.

Suhajda Szilárd Mount Everest-expedíciójának hazai háttércsapata csütörtök reggel értesült róla, hogy a magyar mászó körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van – közölte csütörtök este Suhajda felesége és kommunikációs munkatársa, Legindi Tímea.

Az őt észlelő csapat szerint a ruházata alapján Suhajda egyértelműen beazonosítható volt.

Hirdetés

Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat csütörtök este megállapodott a Suhajda alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a magyar mászót.

Ezzel egy időben három serpát elindítanak Suhajdáért, akik optimális esetben már pénteken, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban

Ahogy arról már több cikkben is beszámoltunk, a világ legmagasabb csúcsára készülő Suhajda egyedül, oxigénpalack és külső segítség nélkül mászott.

Az 5400 méteren fekvő alaptáborából – három akklimatizációs kör után – múlt szombaton éjjel indult el a 2-es táborba (6400 méter), a következő napon pedig elérte a 3-ast (7200 méter).

A 8848 méteres csúcs megmászásának kedden, helyi idő szerint 21 órakor vágott neki.

Szerdán délelőtt még adott hírt magáról, 8700 méteres magasságból jelentkezett be műholdas telefonon, elmondása szerint fizikailag és mentálisan is jól volt.

„A csúcs elérése akár még 3-4 órát is igénybe vehet, így viszonylag későn fog a csúcsra érni, de képes meghozni a jó döntést minden esetben.

Hirdetés

Elmondása szerint továbbra is úgy érzi magát, hogy képes felérni a csúcsra és onnan biztonságosan visszaereszkedni a négyes táborba”

– írták róla akkor.

Baljós hír volt az eltűnésével kapcsolatban, hogy nem találtak rá azoknak a Mount Everest csúcsára tartó expedícióknak tagjai sem, akik utána indultak.

Az viszont bizakodásra adott okot, hogy Sudajda felesége, Legindi Tímea csütörtökön azt nyilatkozta:

vélhetően egy emberi alakot láttak a 4-es (azaz a csúcshoz legközelebb található) tábor fölött.

Azt, hogy ez az alak hová tűnt, nem lehet tudni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.