Címlapsztorik

Újabb súlyos csalásra figyelmeztetnek: így lophatnak meg ha nem vigyázol

Ráadásul a módszer közel 99%-os, erről minden magyar emennek tudnia kell és fontos lenne eljuttatni minél több idősebb emberhez is, ők kiemelt célpontok!

Sajnos az „unokázós csalók” ráéreztek a 99%-ig tökéletes módszerre: gyakorlatilag tényleg az unoka hangján szólalnak meg.

Ki ne ugrana azonnal, ha hírt kap arról, hogy valamilyen rokona, szerette bajban van.

Hirdetés

Az unokázós csalók ezt kihasználva a nagyszülők szeretetére és hiszékenységére építenek, és bár a módszerük egyre kevésbé hatékony, a mesterséges intelligencia negatív változásokat hozhat ezen a területen.

Az ilyesfajta csalás nem csak Magyarországon divat:

A ZDNet egy jelentést idéz, amely szerint 2022-ben több mint 36 ezer amerikait tettek oly módon lóvá, hogy családtagjaikra, barátaikra hivatkoztak, és több mint 11 millió dollárt csaltak ki tőlük.

Sajnos úgy tűnik, a mesterséges intelligencia térhódítása ezt a ténykedést is érintheti:

Ugyanazokat a technikákat, amelyeket a hasznos nyelvi modellek betanításához használnak, felhasználhatják károsabb programok, például mesterséges intelligencia alapú hanggenerátorok betanításához.

Az ilyen programok elemzik egy személy hangját, különböző mintákat vesznek alapul, amelyek az egyedi hangot alkotják, beleértve a hangmagasságot és az akcentust, majd újra létrehozzák azt.

Ezen eszközök közül sok másodpercen belül olyan hangokat produkál, amely gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az eredeti forrástól.

A kiszemelt áldozat ezek után „közvetlenül a szeretett személytől” kap telefonhívást, és eszébe sem jut, hogy valójában egy robottal beszél.

Ez pedig a hírek szerint hazánkban is terjedésnek indulhat.

Hirdetés

Ezért fontos lenne hogy ezt a bejegyzést és hírt minél több idős emberhez juttassuk el, de nem árt, ha mi magunk is észben tartjuk a veszélyt.

Ha nem vagyunk biztosak a híváskor abban, hogy valóban egy szerettünkkel beszélünk, nyugodtan tegyünk fel keresztkérdéseket vagy olyan kérdéseket, amikre csak a valódi illető tudja a választ és csak ő.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.