CímlapsztorikÉrdekes világ

Újra felbukkant az ázsiai lódarázs: mindenkit figyelmeztetnek

Egy inváziós faj, mely rohamos terjedésnek indult és nem éppen veszélytelen…

Számos országban rohamosan terjed

A veszélyes állat először tavaly bukkant fel az Egyesült Államokban, a hivatal augusztusban fogta be az első példányt és októberben irtotta ki az első fészket.

A szakértők akkor 98 dolgozót távolítottak el egyetlen fészekből.

Hirdetés

Nem veszélytelen és nagyon kártékony

A rovar rendkívül kártékony, megtámadja az őshonos papírdarazsakat, a méheket lefejezik és testükkel etetik kicsinyeiket, 32 km/h sebességgel is tudnak repülni, fullánkjuk pedig gond nélkül átszúrja a méhészruhát.

Néhány darázs pár óra alatt egész méhcsaládokat pusztít el.

A hatóság csapdákat állít fel az észlelési területen annak érdekében, hogy az elfogott darazsat megjelöljék és visszakövessék a fészekhez.

Így járnak majd el a kanadai hatóságok is.

A The Verge azt írja, hogy ha valaki ilyen darazsat lát, akkor ne próbáljon meg hősködni, mert rossz vége lehet. Inkább készítsen egy fotót és értesítse a hatóságokat.

Hazánkban is megjelent

A hírek szerint MÉG nincs jelen, legalábbis hivatalosan. Mert nem zárható ki az, hogy egyszerűen csak nem érkezett még hivatalos bejelentés a lakosság részéről, de akár már jelen is lehet itthon is.

Magyarországon is minden adott ugyanis ahhoz, hogy megtelepedjenek…
Az rovarfajta azért érdemelte ki a “gyilkos” jelzőt, mert csapatban szeretnek támadni, ilyenkor pedig egyes mérgeskígyó-fajokéval megegyező méregmennyiséget juttatnak az áldozat bőre alá juttatni…

Fontos azonban kiemelni, hogy egy csípés önmagában nem jelent halálos ítéletet, csak rendkívüli fájdalmat, ám ha valakit több szúrás ér és érzékeny az anyagra, belehalhat.

Franciaországban még 2004-ban hurcolták be véletlenül, vélhetően hasonlóan, mint most az Egyesült Államokba.

Hirdetés

Azóta több nyugati-európai országból is jelentették már a darázs megjelenését, Németországban például 2014-ben.

Egy viszonylag friss tanulmány szerint pedig Magyarország egyes részein is adottak a feltételek ahhoz, hogy az ázsiai lódarazsak megtelepedjenek – leginkább a Dél-Dunántúl és Kelet-Magyarország számítanak az óriásdarazsaknak megfelelő környezetnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!