CímlapsztorikÉrdekes világ

Újranyitási tervet jelenthet be a kormány csütörtökön: mindenki lélegzetvisszafojtva várja

Az Index értesülései szerint a csütörtöki online Kormányinfón bejelentik az újranyitás ütemtervét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 4-én jelentette be a kormányinfón, hogy a koronavírus-járvány miatt március 8-ától március 22-ig bezárják az üzleteket és felfüggesztenek egyes szolgáltatásokat, továbbá az óvodák és az általános iskolák is zárva tartanak április 7-ig.

Az ezekről szóló rendelet nem sokkal később meg is jelent a Magyar Közlönyben, de csak lépésekben hozták nyilvánosságra, nem egyszerre. Azért, hogy kicsit tisztább legyen a kép, az Index összeszedte, hogy pontosan mit takarnak az intézkedések, egyszerűbben szólva: hová nem mehetünk, mit nem csinálhatunk a szigorítások alatt.

Hirdetés

A MINISZTER AKKOR ARRÓL IS BESZÉLT, HOGY A BEVEZETETT TÍZ LÉPÉS HATÁSAIT FOLYAMATOSAN VIZSGÁLJÁK, A KÖVETKEZŐ (TEHÁT A SZERDAI) KORMÁNYÜLÉSEN KIÉRTÉKELIK, ÉS DÖNTÉST HOZNAK A TOVÁBBI LÉPÉSEKRŐL.

Mivel népességarányos beoltottságban és a napi oltások számában is jól áll Magyarország, sőt, Európában vakcinarekorder, ezért március 17-ére elérte az 1 397 342 főt a beoltottak száma, ugyanakkor az is tény, hogy egy nap alatt meghalt 195 ember a koronavírus szövődményeiben, ami kétségkívül tragikus szám – az eddigi csúcsot a december 5-én közzétett adatokban szereplő 193 haláleset tartotta.

Ez előrevetíti, hogy szó se lesz itt lazításokról, főleg a húsvéti ünnepek alatt, amikor rengeteg ember „mozog” a családi-rokoni látogatások miatt

írja az Index.

A szerdai kormányülésen az Index információi szerint nem született döntés az érvényben lévő korlátozások szigorításáról.

Ezt támasztja alá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szerda esti Facebook-posztja, amelyben határozottan cáfolta lapunknak azt az értesülését, hogy a kormány megyénként eltérő járványvédelmi korlátozó intézkedéseket tervezne. Úgy fogalmazott, hogy „az állítás minden valóságalapot nélkülöz”.

Ráadásul a kormányközeli Origón is az úrjanyitás tervezetéről jelentek meg hírek.

Abban egyetértés van a politikusok és a szakemberek között, hogy a jelenlegi járványhelyzet aggasztó.

Forrásunk szerint elég csak megnézni a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent kimutatást (Meghaladta a 2020. őszi átlagkoncentrációt a szennyvízben mért koronavírus-mennyiség). „Sz-rabb a helyzet, mint ősszel” – húzta alá, megerősítve ezzel az Index szintén mai értesülését, miszerint az operatív törzs megfontolhatja, hogy javaslatot tegyen a húsvéti nagy mozgások elkerülésére.

Hirdetés

Az is életképes forgatókönyv, hogy semmilyen újabb korlátozás nem lesz, az eredeti terveknek megfelelően és a nemzeti konzultáció eredménye alapján húsvét után fokozatosan enyhítenek.

Az újranyitási ütemtervről egyelőre nem tudni többet, de feltételezhető, hogy elsősorban az az időszak áll a fókuszában, amikor már nagyobb az átoltottság és lankad a vírus, a mostani helyzetben még nem lesz nagy jelentősége.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.