CímlapsztorikÉrdekes világ

Ukrajna üzent, Magyarország megszegte az EU alapelveit

Ukrajna NATO-csatlakozása csak akkor lehetséges, ha Putyin is jóváhagyja ezt? Az ukránok rendesen kiakadtak Dúró Dóra álláspontján és az általa mondottakon.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese egy orosz lapnak adott interjújával borzolja a kedélyeket az ukrán politikusok körében.

Ukrajna külügyminisztériuma gyorsan reagált a megjelent interjúban tett kijelentésekre. Most pedig az ukrán parlament alelnöke mondta el, mit gondol az elhangzottakról.

Hirdetés

„Ukrajna NATO-csatlakozása a teljes körű konfliktus kirobbanásának kockázata nélkül csak akkor lehetséges, ha Oroszország jóváhagyja ezt a lépést”

– ezt Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese mondta az Izvesztyija című orosz lapnak. A szakértők szerint ez „az európai biztonsági rendszer végső összeomlásához” vezetne.

Dúró Dóra kijelentésére már reagált az ukrán külügyminisztérium, Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője például úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának szuverén joga szabadon megválasztani a biztonsági lehetőségeit.

„Ezt a jogot többször megerősítették valamennyi NATO-tagállam, így Magyarország szintjén is”

– hangsúlyozta. Később azonban újabb ukrán politikus ragadta meg a szót.

Ukrajnának nincs szüksége Oroszország engedélyére a NATO-csatlakozáshoz! – szögezte le Olena Kondratyuk, az ukrán parlament alelnöke.

Hozzátette, „Dúró Dórát pedig, aki ezt a kijelentést tette, szeretném emlékeztetni, hogy Európa olyan hely, ahol a határokat és a szuverenitást tiszteletben tartják”.

Az Európai Unió, amelynek Magyarország is tagja, politikai unió, amelynek egyik alapelve a szolidaritás. És az utóbbi időben Magyarország gyakran megsértette ezt a szolidaritást. Továbbra is remélem, hogy idézett szavai torzításnak minősülnek. Vagy tévedés, amiért majd bocsánatot kér. Ha nem, akkor ez újabb ok arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy Magyarország kinek az oldalán áll

– fogalmazott Kondratyuk.

Hirdetés

„Amikor Magyarország 1999-ben belépett a NATO-ba, nem volt szüksége Oroszország engedélyére. Szeretném emlékeztetni a képviselőasszonyt az 1956-os történelmi eseményekre is, amikor a volt Szovjetunió diktatórikus rendszere eltiporta a demokrácia csíráit Magyarországon”

-tette hozzá.

“Hát nem tanít minket a történelem? Lehetséges-e a NATO ernyője alatt lenni, és közben megpróbálni együtt játszani a Szovjetunió követőivel – a mai Putyin-rezsim a terrorista Oroszországban?

Ne árulja el népe emlékét, képviselőasszony!”

– zárta gondolatait Kondratyuk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!