Tudomány

Új, súlyos covid mutáns bukkant fel: ARCTURUS, már haláleseteket okoz

Újra támad a covid? Már öt brit halt meg a pusztító új Covid-törzsben az ARCTURUSBAN. Már vissza is vezették az arcmaszk kötelező viselését, hogy megfékezzék a gyors terjedést!

Az eddigi legfertőzőbb és veszélyesebb mutáns?

A legsúlyosabban érintett államokban már vissza is vezették az arcmaszk kötelező viselését, hogy megfékezzék a gyors terjedést − írja a Daily Mail.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) vezetői 135 esetben észlelték az omikronból kifejlődött új változatot, amely először február közepén jutott el Nagy-Britanniába. Csupán az ország északkeleti régiójában nem észlelték még.

Hirdetés

Eddig 5 embert halt meg ebben a nagyon agresszív törzsben. Ez ugyan nem feltétlenül sok statisztikailag, de a aHWO is felfigyelt az esmeényekre és fokozottan elkezdték nyomomn követni a mutációs sorsát és terjedését.

A megfigyelési adatok azt mutatják, hogy a tudományos nevén XBB.1.16 törzs az új esetek nagyjából 2,3 százalékát teszi ki. Nem hivatalos adatok szerint naponta mintegy 65 ezer brit fertőződik meg.

Egyvalami bizonyos az adatokból: hamarosan dominánssá válik ez a törzs.

Kikerüli az immunrendszert?

Vezető szakértők kitartanak amellett, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a törzs súlyosabb megbetegedést okozna, mint a többi, jelenleg is terjedő variáns.

Napjainkban a koronavírus által okozott megbetegedés nagyon hasonlít az influenzához, nem úgy, mint a világjárvány kezdeti időszakában.

AZ adatok alapján azonban az új variáns egyszerre három extra mutációval rendlekezik a tüskefehérján, ami segít kikerülni a szervezet védekezését és az immunrendszert ki tudja játszani.

Vagyis ezek alapján elviekben súlyosabb megbetegedéseket tud előidézni.

Új törzs, ARCTURUS

A törzset először januárban azonosították, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március vége óta kíséri figyelemmel. Mostanra 34 országban, köztük az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Ausztráliában és Kanadában mutatták ki.

Robert Dingwall egyetemi tanár, aki a világjárvány idején a kormánynak adott tanácsot a vírussal kapcsolatban, némileg nyugalomra intett.

Hirdetés

Szerinte nem szabad minden új Covid-változatra pánikkal reagálnunk, hacsak nincs szilárd bizonyíték arra, hogy gyenge immunitással rendelkezünk ellene.

Hozzátette:

A koronavírust úgy kell kezelnünk, mint bármely más influenzaszerű betegséget. Az influenzavírus is meglehetősen rendszeresen változik, de ez nem jelenik meg az újságok címlapján.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.