Egyéb

Vége a makói hagymának: gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés

Óriási mezőgazdasági tragédia az országnak!

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lapnak elmondta:

Hogy míg 20 évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült ez a terület.

Hirdetés

Ennek az az oka a szakember szerint, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal.

A cikk szerint az olaszok például élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években.

Nagy különbség, hogy itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti

– mondta.

Az aszály is súlyos károkat okozott idén, elvitte a termés felét.

Fekete szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!