CímlapsztorikTudomány

Veszélyes baktérium fejlődött ki a sertésekben: jön az új világjárvány?

A kórokozó képes nagyon gyorsan alkalmazkodni az emberi gazdaszervezethez. Ideje megkongatni a vészharangot?

Egy új tanulmány alapján az elmúlt 50 évben a methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) egy igen ellenálló törzse fejlődött ki az európai haszonállat-állományban

– írja a Cambridge-i Egyetem oldala.

Hirdetés

Az MRSA csoport genetikailag eltér a többi Staphylococcus aureustól, a rezisztens kórokozók nehezen kezelhető megbetegedést idézhetnek elő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezek a baktériumok jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az emberi egészségre.

A CC398 az európai állatállományokban az MRSA domináns törzsévé vált, a jelenség hátterében a túlzott antibiotikum-használat állhat. A CC398 évtizedekig fenntartotta ellenállóságát a sertésekben és más fajokban.

A kutatók úgy gondolják, hogy a kórokozó képes gyorsan alkalmazkodni az emberi gazdaszervezethez, miközben megőrzi rezisztenciáját.

Az eredmények alapján a törzs veszélyt jelent a közegészségügyre.

A baktérium egyre többször hozható összefüggésbe olyan esetekkel, amikor az emberek az állatokkal való közvetlen érintkezéssel vagy anélkül fertőződtek meg.

Dr. Gemma Murray, a Wellcome Sanger Institute munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a sertéstelepek jelentős antibiotikum-használata vezethetett ezen különösen ellenálló MRSA létrejöttéhez.

A baktérium azóta más fajokra is átterjedt.

Bár napjainkban a telepeken a szabályzások miatt jóval kevesebb antibiotikumot alkalmaznak, a csökkentésnek valószínűleg nincs sok hatása a CC398-ra.

Hirdetés

A törzs továbbra is a sertéseknél a leggyakoribb, Dániában az MRSA-pozitív állományok aránya a 2008-as kevesebb mint 5 százalékról 2018-ra 90 százalékra nőtt.

A fertőzés a disznóknál nem okoz megbetegedést. A CC398 sikerének hátterében három genetikai elem áll, ezek elősegítik az ellenállóságot, és lehetőséget teremtenek az emberek megfertőzésére.

Az állatokhoz köthető emberi MRSA-s esetek száma továbbra is elhanyagolható az összes megbetegedés között, az arány viszont egyre nő.

A methicillin rezisztens Staphylococcus aureust először 1960-ban mutatták ki emberben, mivel ezen baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak, kifejezetten nehéz a legyőzésük.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.