Egyéb

Vona Gábor szerint Orbánt elsöpörheti össze a politikai vihar

“Az ilyen válsághelyzetek mindig politikai turbulenciát teremtenek, és a sodródó társadalmi, gazdasági folyamatok nemegyszer söprik el az éppen regnáló kormányokat. Nyilván joggal merül fel a kérdés, mi lesz a NER-rel.

Túléli Orbán a politikai pályafutása minden bizonnyal legnehezebb kihívását?…”

5 pontban foglalta össze az Indexen megjelent cikkében, mi kiveséztük a lényeget belőle.

Hirdetés

Ellenzék állapota

A 2006-os ellenzéki Fidesz és a 2022-es ellenzéki összefogás politikai erejét, szervezettségét és társadalmi megítélését egyszerűen nem lehet egy lapon említeni. 2006-ban a Fidesz addigi története legjobb eredményével viszonylag szűk vereséget szenvedett.

Tény, hogy a sorozatban második kudarc okozott belső válságot (emlékezzünk csak Jones gazda felemlegetésére vagy Kósa Lajos lebegtetésére!), de a jelenlegi oppozíció már negyedszer szelte meg az ellenzék keserű kenyerét.

Az akkori Fidesz minden belső baja ellenére kormányképes alternatíva maradt, az összefogás meg a történelmi veresége után krónikus bénultságba zuhant.

A kormány erőnléte

A 2006-os forró őszhöz azonban nemcsak az ellenzék erejére volt szükség, hanem párhuzamosan a kormány meggyengülésére is.

Vona szerint ez jelenleg ugyanúgy nemérzékelhető. Bizonyára lesz tiltakozás ősszel, de – a jelenlegi tudásunk alapján legalábbis – nem várható, hogy ahhoz tömegével csatlakoznának fideszes szavazók.

A társadalom állapota

2006-ban országszerte bontakoztak ki tüntetések, amelyek intenzitása a mostani megmozdulásokhoz képest egészen más volt.

AKKOR SZÓ SZERINT KÖNNYGÁZ GOMOLYGOTT, MOST SZERENCSÉRE CSAK FŰSZAG.

Nyilván felmerül a kérdés, miért volt a 16 évvel ezelőtti demonstrációknak nagyobb erejük, és miért erőtlenek a jelenlegiek. Talán Gyurcsány ellen nagyobb volt a felháborodás, mint Orbán ellen? -veti fel a kérdést.

Az EU politikája

2006 őszén Magyarország még alig volt az EU tagja. Az őszi események minden bizonnyal váratlanul és eszköztelenül érték Brüsszelt.

Hirdetés

MOST – DACÁRA, HOGY ORBÁNT SOKAN KI NEM ÁLLHATJÁK A BRÜSSZELI VEZETŐK KÖZÖTT – AZ EU-NAK NEM ÉRDEKE EGY 2006-OSHOZ HASONLÓ TURBULENCIA.

Profitálni nem tudnának belőle, az események kiszámíthatatlansága pedig egy jelenlegi háborús helyzetben az egész kontinensnek rosszul jönne.

A jó öreg Amerika

Nem tudom bizonyítani, de feltételezem, hogy 2006 őszén az Egyesült Államok minimum semleges, ha nem támogató álláspontot képviselt Gyurcsány távozását illetően.

Nyilván ez nem jelenti, hogy Soros György szervezte volna a tüntetéseket, de a Szabadság téren található amerikai nagykövetség dolgozói nem hullattak krokodilkönnyeket, amikor a nem messze álló szovjet katonai emlékművet megrohamozták a tüntetők. Ma már persze sokaknak furcsán hangzik, de akkoriban fordított volt a felállás. Gyurcsány számított Putyin barátjának és Orbán a Nyugaténak.

. És bár a jelek szerint Márki-Zay Péter körül komoly amerikai pénzek landoltak, de nem úgy tűnik, mintha komoly alternatívaként tekintenének rá.

Úgy tűnik, az Egyesült Államoknak jelenleg nincs magyar kormányfőjelöltje – talán pár év múlva Donáth Anna jöhet szóba –, és bár a tudása, az eszközei és a tapasztalata megvan, hogyan lehet társadalmi elégedetlenségeket eszkalálni, 2006-ból tanulva, nem hinném, hogy Amerikának érdekében állna egy belpolitikai válság.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.