CímlapsztorikÉrdekes világ

​Elhunyt Kim Dzsongun? 5 lehetséges magyarázat a diktátor eltűnésére

Szerintetek mi lett vele? Az Independent csokorba szedett néhány feltételezést, amelyeknek lehet valóságalapja.

Kim Dzsongun hiánya két héttel ezelőtt, április 15-én tűnt fel, amikor nem jelent meg A Napfény Napján, amely nagyapja, Kim Ir Szen, a kommunista állam alapítójának ünnepe, és az ország politikai naptárának legfontosabb dátuma. E

zt az eseményt általában arra használta fel, hogy jelezze erejét hazájában és külföldön egyaránt.

Hirdetés

Ennek immár két hete, és azóta is rejtély a 36 éves diktátor holléte, amelyet folyamatosan táplálnak a világhálón terjedő híresztelések, műholdas felvételek és azonosíthatatlan forrásokból származó jelentések.

Az Independent csokorba szedett néhány feltételezést, amelyeknek lehet valóságalapja.

1. Lábadozik a szívműtétje után, de jól van

A szöuli Daily NK, amely Észak-Koreából származó információkra épít, április 20-án arról számolt be, hogy Kim Dzsongunon előző héten szívműtétet hajtottak végre, és felépülőben van. Később dél-koreai illetékesek azt közölték, hogy Kim valószínűleg valahol vidéken van, legközelebbi munkatársaival végzi szokásos tevékenységét.

Mun Csong-In, Mun Dzsein dél-koreai elnök főtanácsadója viszont azt közölte, hogy Kim él, jól van és április 13 óta Vonszan tengerparti üdülőkörzetben tartózkodik, ami nem vág össze a Daily NK hírével.

2. Súlyos az állapota

Néhány órával az NK cikkének megjelenése után a CNN hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Kim életveszélyes állapotban van a műtét után. A Bloomberg News a CNN-től függetlenül szintén az észak-koreai diktátor válságos állapotáról adott hírt.

Bár Donald Trump amerikai elnök szerint a CNN jelentése pontatlan volt és régi dokumentumokon alapult, a Kim hanyatló egészségi állapotáról szóló híreket hamar felkapta a közösségi média.

Zavart okozott az is, hogy a Reuters a Kínai Kommunista Párt nemzetközi osztályának bejelentésére hivatkozva közölte, hogy orvosküldöttség utazott Észak-Koreába Kim Dzsongunt megvizsgálni. A kínai külügyminisztérium viszont hétfőn csupán annyit közölt, hogy reagenseket küldtek Észak-Koreába koronavírus-teszteléshez.

Hirdetés

3. Tart a koronavírustól, ő is önkéntes karanténban van

Bár az ország nem tett közzé adatokat betegekről, több ezer karanténba zárt emberről érkeztek jelentések. A szöuli JoongAng Daily szerint

maga a legfőbb vezető is önkéntes karanténban van. A lap, egy névtelen kínai forrásra hivatkozva azt állította, hogy Kim egyik testőre kapta el a fertőzést, és ezért is utaztak a kínai orvosok Észak-Koreába.

A szintén dél-koreai Hankook Ilbo című lap szerint a Koreai Munkapárt már napokkal Kim eltűnése előtt távolságtartási parancsot adott ki, felszólítva tagjait, hogy ne gyűljenek össze háromnál többen és valószínűleg Kim azért nem vett részt az ünnepségeken, hogy elkerülje a fertőzést.

4. Megsérülhetett egy rakétateszten

Közben a már említett Vonszan közelében műholdas felvételek készültek arról a páncélvonatról, amellyel Kim utazik. Ebben a körzetben április 14-én tartottak hadgyakorlatot, tehát az ünnepség előtti napon, és egy ismert észak-koreai ellenzéki szerint, aki jelenleg az Egyesült Államokban él,

Kim megsebesülhetett a manőverek során. Ennek azonban azért kicsi a valószínűsége, mert aligha engednék a legfőbb vezetőt éles körzetbe egy hadgyakorlat során.

5. Fel akarta hívni magára a figyelmet

Jun Szanghjun, a Korea-közi kapcsolatok bizottságának déli vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy

Kim eltűnését csupán azért rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet a rendszerre.

Jun szerint a diktátor a következő hetekben újra meg fog jelenni a nyilvánosság előtt, hogy véget vessen a kormányzási képessége, és a potenciális utódok körüli áldatlan vitának.

Ha azonban nem így lesz, akkor valóban nagy kérdés, hogy mi lesz – jelentette ki a DongA Daily szerint Jun, aki úgy véli: Kim láthatóan nem úgy irányítja az országot, ahogyan szokta.

Forrás: SzeretlekMagyarország

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.