MisztikumMúltidéző

10 bizarr titok a sumer birodalomról, amit nem említ a történelem

A sumer civilizáció múltja az egyik legtöbb kérdést felvető múlt a történelemben. idejükben ősi istenek látogatták a Földet, akikkel az egyes források szerint kapcsolatban is álltak. Ezek az ősi istenek a csillagközi térből léptek elő, vagy van más magyarázat a titokzatos sumer piktogramokra? 10 titok a múltjukból, mely még a történészeket is elgondolkodtatja…

Bizarr titkok a múltból

A sumer kultúra, és annak nyomai egészen a 19. századig elveszettek voltak.

Ez azt jelenti, hogy egészen addig nem is tudott róla a tudomány, csak sejtéseink voltak azt illetően, hogy a krisztus előtti időkben Mezopotámia területén egy rejtélyes civilizáció lehetett jelen.

Hirdetés

Földönkívüli isteneket tiszteltek, legalábbis a paleoasztronautika hívei szerint. Az viszont bizonyos, hogy olyan égi istenek jelentek meg a sumer kultúrában, mely akkoriban egyedülálló volt.

A világ legrégebbi írott emlékei, az írásbeliség “feltalálása”

A sumerok az ékírást legalább 3000 éven keresztül használták. Az ékírás a legkorábbi ismert írástípusok közé tartozó írásrendszer. I. e. 3000 körül alakult ki a sumer nyelv leírására.

Előzménye egy piktografikus, képekből és szimbólumokból álló írás, amelynek beszélt nyelvi változatát nem lehet rekonstruálni. Mivel egyes nyelvészeti álláspontok szerint a sumer nyelvben egy még korábbi nyelv elemei lelhetők fel, amelynek használatáról semmilyen egyéb konkrét adatunk nincs.

Hozzájuk fűződnek a legkorábbi kereskedelmi útvonalak. Annak idején rengeteg vidéket bejártak a környéken, és sok nyersanyagot, ásványt, és egyéb tárgyat cseréltek, kereskedtek velük a környező civilizációkkal.

Az ókori Kelet egyik legismertebb, legnagyobb hatású mitológiai eposza, a Gilgames-eposz feltehetően egy olyan sumer személyről szól, aki történelmileg is valós volt, tehát bizonyíthatóan létezett.

Fejlett technológia, a matematika eredete

Hihetetlen módon egyes sumer matematikai mértékegységek még napjainkban is használatosak. El sem hinnéd, pedig a 60 perces órák, és a 60 másodperces percek szabálya egészen Mezopotámiáig visszakövethető, vagyis nagy valószínűséggel a sumeroktól ered.

Nem sokan tudják, de a sumer városok valódi metropoliszok voltak. Egyes becslések szerint akár a 80.000 főt is elérhette egy-egy ilyen metropoliszban a lakosság száma. Ez akkoriban egyedülálló volt, és sokak szerint nagy rejtély, hogyan tudtak ekkora városokat fenntartani.

Egyetlen női uralkodója volt a sumer birodalomnak. Mindig is férfiak uralták, és örökölték meg a trónt, azonban volt egy város, ahol állítólag női uralkodó volt. Valamikor Krisztus előtt 2500-ban Kish városában uralkodott ez a női uralkodó a történészek kutatásai szerint.

A sumerok mindig is városállamokban gondolkodtak. Ez részben megmagyarázhatja, miért voltak ilyen hatalmas városaik. Igen gyakran hadban is álltak egymással ezek a városállamok.

Hirdetés

Rejtély, pontosan mi okozta vesztüket

A mai napig nagy talány, hogy pontosan mi is történt a sumer birodalommal, hogyan kezdett el szertefoszlani, és miért felejtette el a történelem, és a környező népek a létezését, hogy aztán a 19. században újra felfedezzék azt…

Egyesek szerint később őt követő, történelmileg hasonló utat bejáró Római Birodalom sorsa ugyanezt az ívet vázolja fel, és valójában a nagy, koruknál fejlettebb, önmaguk árnyékán túlnövő civilizációk veszte mindig az, hogy túlságosan nagyra nőnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!