Tudomány

10 elképesztő tény a térről és időről, amit tanítani kellene!

A téridővel kapcsolatos elképzeléseid talán ezeket a tényeket olvasva most alapjaiban változtak meg…

Számtalan nagyon megdöbbentő tény létezik az idővel és a térrel kapcsolatban, melyről mindenkinek tudnia kellene.

A Föld körüli pályán, vagy az űrben lassabban telik az idő, mint a Földön.

Hirdetés

Ez magával vonja azt is, hogy az űrbe küldött asztronauták egy picit mindig fiatalabbak lesznek, mint mi, akik a Földön maradtunk.

Gyakorlatilag ezek az űrhajósok a világtörténelem legelső időutazói, hiszen számukra lassabban telt az idő, mint számunkra.

Az általunk ismert világegyetem 13,7 milliárd éve jött létre, és azóta folyamatosan tágul. Jelenleg a tágulás ütemét ugyan vitatják a tudósok, de a tényével mindenki egyetért.

Hogy mi lesz ennek a tágulásnak a vége, azt senki sem tudja.

A Planck-idő az idő természetes egysége, amit Max Planck javasolt, jele tP. Bár nem vehetjük a Planck-időt egyszerűen az idő kvantumának, ennél rövidebb időtartam alatt nincs értelme összehasonlítani az Univerzum két egymást követő állapotát.

Az anyag meghatározza alapvetően a téridő görbületét. Az általános relativitáselmélet szerint minél nagyobb egy gravitációs mező, az annál jobban képes meghajlítani maga körül a teret, és az időt.

Sokak szerint a jövőben megépítendő téridő hajtómű éppen emiatt lesz lehetséges. Lényegében meghajlítja maga előtt a teret és az időt, így az űrhajó úgy képes egy másik térpontig jutni, hogy meg sem mozdul, hanem maga alá gyűri a teret.

A NASA által az űrbe küldött Voyager-1 a világ valaha épített és legmesszebb jutott szerkezete, mely kijutott a Naprendszerből, és jelenleg a mélyűr felé halad.

Hihetetlen, de már 19 milliárd kilométerre van tőlünk. A rádiójelnek 16 órát kell utaznia, mire onnan ide ér, így egyre nehezebb kommunikálni vele.

Hirdetés

Az idő valójában nem mindig létezett.

Az ősrobbanás előtt egyetlen térpontba volt bezsugorodva minden, a tér, az idő, mintha egyetlen szingularitásban lett volna minden. Az idő akkor kezdődött, mikor az ősrobbanás lezajlott

Nem létezik az univerzum létezésével kapcsolatban olyan fogalomkör, mint múlt, jelen, és jövő. A

z univerzumnak pillanatai vannak, és minden egyes pillanat releváns a másikhoz képest.

Sokak szerint még maga az idő sem létezik a szó átvitt értelmében, mivel valójában ezt csak mi, emberek találtuk ki.

Az atomórák a valaha készített legpontosabb órák a világon. Annyira pontosan tudják mérni az időt, hogy egyetlen atom egyetlen vibrációját is képesek észlelni.

A Földön egyre lassabban fog telni az idő. Ezt abban fogjuk megtapasztalni, hogy egy nap majd nem 24 órából fog állni, hanem többől. Ennek az az oka, hogy a Föld a Nap körüli pályája egyre nyúlik.

Nem számottevően – egyelőre – de atomórákkal érzékelhetően minden egyes évben.

A számítások szerint minden eltelt évszázaddal 1,8 milliszekundummal nő egy Földi nap hossza.

A kozmikus háttérsugárzás, mely gyakorlatilag az ősrobbanás közvetlen maradványa, beteríti az egész világegyetemet, és rengeteg információt ad attól, milyen volt világunk az ősrobbanás pillanatában, vagy akár közvetlenül az ősrobbanás előtt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!