CímlapsztorikEgészségünk

10 évvel rövidítheti meg az életet a koronavírus a fiataloknál is

Annyira megterheli a szervezetet, hogy maradandó „sérüléseket” szereznek még a fiatalabb betegek is

– állítják a tudósok egy új tanulmányban.

Egy friss tanulmány cáfolja azt az általános vélekedést, miszerint a COVID-19 megbetegedés nagyrészt csak olyanok halálát okozza, akik krónikus betegségük miatt egyébként sem éltek volna már sokáig.

Hirdetés

Az új típusú koronavírusról hamar kiderült, hogy leginkább az idős emberekre jelent fokozott veszélyt, világszerte közülük került ki a legtöbb halálos áldozat.

Az operatív törzs is szinte napról napra kizárólag idős, krónikus elhunytakról számol be Magyarországon.

Részben ennek köszönhetően elterjedt az az álláspont, miszerint a COVID-19-be csak olyanok halnak bele, akik már egyébként is életük vége felé jártak.

A Glasgow-i Egyetem friss tanulmánya viszont ennek éppen ellenkezőjét állítja.

Tudósok a március 26-ai olaszországi járványügyi adatokat vették alapul, amelyeket összehasonlították a WHO és egy brit egészségügyi adatbázis halálozási statisztikáival.

Főként azt vizsgálták, hogy a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt 50 év feletti férfiak és nők milyen tipikus krónikus betegségekben szenvedtek.

Azt találták, hogy ezek jellemzően olyan keringési- és légzőrendszeri rendellenességek voltak, amelyekkel még legalább 8, de például azasztmaesetében akár 21 további évet is élhettek volna.

Kutatásukban az úgynevezett „elvesztett életévek” (angolul: years of life lost, vagy rövidítve YLL), matematikai-orvosstatisztikai formulát alkalmazták.

Ez egy olyan becslés, amely megmutatja, hány évig élt volna még egy páciens, ha nem lép fel váratlanul egy olyan előre nem látott egészségügyi esemény, mint például a SARS-CoV-2 fertőzés.

Hirdetés

Az új koronavírus esetén azt találták, hogy férfiaknál 13 az elvesztett életévek száma, míg nők esetében 11.

A kutatás vezetője, David McAllister szerint éppen ezért még komolyabban kell venni a járványt, hiszen sokaknak annak következtében több mint egy évtizeddel kevesebb jut az életből.

Hangsúlyozta, hogy ezt az országok vezetőinek mindenképp szem előtt kell tartaniuk, amikor a korlátozások feloldásáról határoznak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.