CímlapsztorikÉrdekes világ

10 megfontolandó tanács Sigmund Freudtól, a pszichoanalízis atyjától – tűpontosan beléd lát!

Sigmund Freud nevét sokan ismerhetik.

Ő volt a pszichológia talán egyik legnagyobb úttörője, és olyan meglátásai voltak az emberi belső lélekkel kapcsolatban, ami még soha senkinek.

Az emberi személyiség minden rétegébe bele tudott látni, mintha egy hagyma rétegeit tárta volna föl.

Hirdetés

A betegei valóságos nyitottak könyvek voltak számára, ami egyszerre volt csodálatra méltó és hátborzongató.

10 legfontosabb és legmélyebb tanácsát szedtük most össze, avagy ezeket mondhatná neked is Freud!

„A lelki egészségnek két kritériuma van: képesség a munkára és képesség a szeretetre.”

„A szerelem eléréséhez szükséges egyfajta uralási vágy. És ha valaki nem tudja irányítani az alanyt, vagy fenyegetve érzi magát, akkor negatívan reagál.”

„Minél több szeretet és jóság sugárzik belőled, annál több áramlik rád vissza.”

„Van (…) visszavezető út a fantáziától a valósághoz, és ez – a művészet.”

„Sohasem vagyunk olyan védtelenek a szenvedéssel szemben, mint amikor szeretünk valakit, sosem vagyunk olyan gyámoltalanul boldogtalanok, mint mikor elvesztettük szeretetünk tárgyát vagy az ő szeretetét.”

„Azt lehetne mondani, hogy egy nagy emberi közösség megalkotása akkor lehet a legsikeresebb, ha az egyén boldogságát nem kell figyelembe venni.”

„Nyilvánvaló, hogy könnyebb és kellemesebb hátat fordítani egy adott gondolatmenetnek, mint ragaszkodni hozzá; könnyebb összekeverni dolgokat, mint megkülönböztetni őket, és különösen könnyű oly módon érvelni, hogy közben nem köt minket a logika.”

Hirdetés

„A felnövő ember felhagy a játszással, látszólag lemond arról az örömtöbbletről, ami a játékból származik. De aki ismeri az ember lelki életét, az tudja, hogy talán semmi sem fogható ahhoz a nehézséghez, amit az örömről való lemondás jelent.”

„A kutyák szeretik a barátaikat, és megharapják az ellenségeiket. Nem úgy, mint az emberek, akik képtelenek a tiszta szeretetre, és mindig együtt van bennük a szeretet és a gyűlölet!”

„Az emberek nem tudnak titkot tartani. A szemükből, a szavaikból, minden rezdülésükből, a pórusaikból szivárog szörnyű titkuk. Csak idő kérdése, hogy kiderüljön minden.”

„A pszichoanalízis szerint (…) a férfiaknak a nőkhöz való kizárólagos vonzódása magyarázatra szoruló probléma, és nem magától értetődő dolog, melyet valami, alapjában vegyi természetű vonzás megmagyarázhatna.”

Érdemes lehet ezeken elgondolkodni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!