Érdekes világ

Az Antarktisz “felosztása” hozhatja el a harmadik világháborút? Ijesztő geopolitikai jóslat válhat valóra

Elkerülhetetlen lesz, és már most is zajlanak a diplomáciai háborúk az eddig “senki földjének” is hívott kontinensért.

Antarktisz, a senki földje

Az Antarktisz felosztása nem újkeletű dolog, és az elmúlt évtizedekben számtalanszor előkerült már.

Azonban az elmúlt 10 évben egyre erősödnek azok a hangok, melyek azt monjdák: előbb vagy utóbb komoly konflitzkusokat okozhat az Antarktisz, mivel az egyes országok minden nyersanyagot ki akarnak aknázni belőle.

Hirdetés

A déli sark ugyanis tele lehet eddig soha fel nem tárt kőolaj forrásokkal és egyéb olyan ásványkincsekkel, amik rengeteget érhetnek azoknak, akik azt megkaparintják.

Már a nácik is próbálkoztak

Az igazság az, hogy már a második világháború vége felé maga Hitler is tett egy meghódítási kísérletet az Antarktisszal kapcsolatban.

Több komoly expedíciót is elrendelt, melyek célja az Antarktisz felkutatása és egy esetleges Német Bázis létrehozása a jeges világban.

1936 augusztusában a német külügyminisztérium talált egy szakasz semmilyen ország által magáénak nem vallott földet a norvég és brit zónák között, és alakot öltött egy expedíció, amely a nyugati 20. és a keleti 10. hosszúsági kör közötti területet (a Maud királyné föld részét) felfedezi és Németország igényét érvényesíti rajta.

Az expedíció eredményeinek nagy része vagy elveszett a háború alatt, vagy rejtve maradt, amíg ki nem adták 1958-ban.

Habár a köztudatot napjainkig lázban tartják a Harmadik Birodalom antarktiszi bázisairól szóló elméletek…

Rengeteg erőforrás lehet alatta

Sokak szerint elkezdődhet hamarosan az Antarktisz területi felosztása, azaz nem csak tudományos célú vizsgálata, hanem a tényleges kiaknázása is.

A globális felmelegedés erősen elkezdte megolvasztani a jég világát, így egyre több nyersanyag és lelőhely lesz hozzáférhető.

Abban pedig biztoska lehetünk, hogy mind az USA, mind Oroszország és Kína igényt fognak tartani az ott található kőolaj készletekre.

Hirdetés

Új világháború gyújtópontja lehet

Sokak szerint egyértelmű veszélyforrás lehet az Antarktisz területeinek felosztása, mivel egy háborús konfliktusokat és marakodásokat szülhet.

Stratégiai jelentőségű lesz az, hogy ki uralja a régiót, ez pedig minden országnak egy lehetőség lehet, különösen a nagyhatalmak számára.

éppen ezért az USA vagy Oroszország nem riad vissza attól sem, hogy akár fegyveresen, katonailag “érvényesítse” igényét az Antarktiszra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!