CímlapsztorikTudomány

12 ezer év óta nem tapasztalt forróság tombol a Földön

Megvannak számlálva a napjaink? A bolygónk most forróbb, mint bármikor az emberi civilizáció kezdete óta – állítja egy friss tanulmány.

A Föld most melegebb, mint amilyen legkevesebb 12 ezer évvel ezelőtt volt – állítja egy új kutatás, amiről a Guardian számolt be.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint akár 125 ezer év óta nem tapasztalt forróság is lehet most a bolygón, de az ilyen távoli időszakra vonatkozó adatok kevésbé biztosak.

Hirdetés

A tudósok szerint azonban

a Föld most forróbb, mint bármikor az emberi civilizáció kezdete óta.
A kutatás egy régóta vitatott rejtélyre, az úgynevezett “holocén hőmérsékleti talányra” is választ adott.

Az éghajlati modellek folyamatos felmelegedést jeleznek azóta, hogy az utolsó jégkorszak 12 ezer évvel ezelőtt véget ért, és elkezdődött a holocén időszak.

A kagylókövületek alapján felállított becslések szerint 6000 évvel ezelőtt érte el a felmelegedés az első csúcsát, ezután egy lehűlés következhetett az ipari forradalomig, amikor jelentősen megugrott a széndioxid-kibocsátás mértéke.

Most azonban kiderült, hogy a kagylókövületekből származó adatok csak a forróbb nyarakat tükrözik, a hidegebb telekről nem nyújtottak információt, ezért félrevezetőek.

A tudósok most az óceánok hőmérsékleti adatait tanulmányozták.

A tengerfelszín hőmérsékletének változása ugyanis hatással van a Föld éghajlatára, ezért a szakértők szerint ez a legjobb mutató arra, mi történik a globális klímával.

A tanulmány vezetője, Samantha Bova szerint az, hogy a mostani megállapításuk szerint a globális éves átlaghőmérséklet az elmúlt 12 ezer évben folyamatosan emelkedett azt jelenti, hogy

az emberiség által okozott klímaváltozás felgyorsítja a globális hőmérséklet további, hosszú távú emelkedését.

Hirdetés

Ezzel pedig már most egy “ismeretlen, feltérképezhetetlen terepre” kerültünk éghajlati szempontból, már csak ezért is rendkívül fontos, hogy komolyan vegyük a helyzetet.

Sajnos a klímaváltozás miatt számos negatív környezeti rekord dőlt meg az elmúlt időszakban.

A tavalyi minden idők legmelegebb éve volt Európában, az óceánok hőmérséklete pedig szintén tavaly volt a legmelegebb az 1940-es évek óta.

A szén-dioxid-szint most 4 millió éve nem tapasztalt magasságban van, és olyan gyorsan emelkedik, amire 66 millió éve nem volt példa.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.