CímlapsztorikTudomány

12 földönkívüli világot fedeztek felé a Jupiter körül: szenzációs bejelentések jöhetnek

A csillagászok váratlanul egyszerre 12 új, eddig ismeretlen idegen világot fedeztek fel.

Megdöbbentő felfedezésről számoltak be

A tudósok és csillagászok a Jupiter körüli űr vizsgálatakor bukkantak új, soha nem látott földönkívüli világokra amik áttörést hozhatnak a földönkívüli élet kutatásában.

Mi több, akár idegen életet is rejthetnek.

Hirdetés

A csillagászok 12 új holdat fedeztek fel a Jupiter körül, így a teljes számuk már 92.

Ez több, mint bármely más bolygóé a Naprendszerünkben. A Szaturnusz most a második helyen áll 83 megerősített holddal.

A Jupiter-holdak a közelmúltban kerültek fel a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygóközpontjának listájára

– nyilatkozta Scott Sheppard, a CarnegieIntézet munkatársa, aki a csapat tagja volt.

2021-ben és 2022-ben hawaii és chilei távcsövekkel fedezték fel őket, pályájukat pedig utólagos megfigyelésekkel erősítették meg.

Különleges földönkívüli világok lehetnek

Az egy tucatnyi égitest közül kilenc távolabbi, retrográd pályán keringenek a Jupiter körül. Ezek számára egy teljes kör megtétele nagyjából 550 napba telik.

A fennmaradó három égitestet a prográd holdak azon csoportján belül fedezték fel, amelyek a nagy, közeli Galilei-holdak és a távoli retrográd objektumok között helyezkednek el.

Ezek közül kettő a Himalia csoportba tartozik, amely 11 és 12 millió kilométer közötti távolságot jelent a Jupitertől, a másik pedig a Carpo csoportba, amely mintegy 17 millió kilométeres távolságot jelez a bolygótól.

A tizenkét hold mindegyikének legalább 340 nap kell a teljes kör megtételéhez.

Hirdetés

A kutatók közölték, a most felfedezett, apróbb holdak bizonyára sokkal nagyobb égitestek maradványai, amelyek évmilliókkal ezelőtt egy másik objektummal való ütközés után hasadhattak szét.

Földönkívüliek otthona?

Egyesek szerint ezeken a holdakon akár élet is lehet.

Nem szabad ugyanis elfelejtenünk, hogy az utóbbi években a Naprendszeren belül számtalan holdról derült ki, hogy bizonyos formában élet lehet a felszínén, vagy a felszíne alatt.

Gondoljunk csak a Szaturnusz Európa nevű holdjára, de ott van a Titán is, ahol metán alapú élet lehet a hatalmas hömpölygő metán folyók és óceánok mélyén.

Nem véletlen, hogy a NASA jövőbeli missziói ezeket az idegen világokat akarják megcélozni, és hogy a tudósok már most biztosak abban, hogy világszenzációval felérő bejelentéseket tartogathatnak majd ezek a világon, köztük akár a most felfedezett 12 új hold is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!