Érdekes világTudomány

14.300 éves farkas-kutya hibrid maradványait találták meg tökéletes állapotban: akár újra is lehetne éleszteni

Szenzációs lelet került elő a szibériai tundra állandóan fagyott talajából…

Az örök jég birodalma és egy 14 ezer éves lelet

A leletet eredetileg Tumat közelében találták még régebben, de a mai napig komoly vizsgálatokat végeznek rajta. Most pedig megdöbbentő megállapításokra jutottak.

Hirdetés

A szibériai permafroszt mélyén talált állat nem más, mint egy háziasított farkas, vagy egy fakas-kutya hibrid.

A tudósok között ebben még vita van, de a korát illetően konszenzusosan azt jelentették ki, hogy 14.3000 éves.

Ez a pleisztocén kori kutya egy ősi háziállat lehetett, és olyan jó állapotban konzerválódott, hogy a tudósok szerint egy kis túlzással akár újra is lehetne éleszteni.

Persze erről szó sincs, közel lehetetlen lenne, de ezzel akartak utalni arra, hogy szinte minden belső szerve épen maradt, még a gyomortartalmát is meg tudták vizsgálni.

Dr. Oliver Smith, a koppenhágai egyetem kutatója és kollégái elemezték az ősi állat májából, porcából és izomszövetéből származó RNS-t.

“A tudósok kimutatták, hogy a Tumat kiskutya májszövetéből szekvenált RNS valóban reprezentatív volt az állat RNS-ét tekintve, sok májspecifikus részlettel, amelyek megfeleltek mind a farkasok, mind a kutyák modernebb mintáinak.”

Az RNS szekvenciák felfedezése az állat testében azért jelentős, mert ezek jóval sérülékenyebbek, mint a DNS és az időnek sem állnak úgy ellen.

Az eredmények kimutatták, hogy valóban egy 14 ezer évnél is régebbi farkas-kutya hibridről van szó.

Az állat olyan jó állapotban maradt meg a fagy fogságában, hogy egy teljes DNS szekvenciát is ki lehetett nyerni belőle, és egy kevéske vért alkotó hemoglobint is.

Hirdetés

A nagy áttörés emellett az, hogy mivel a teljes genetikai kód rendelkezésükre álla tudósoknak, akár klónozni is képesek lehetnek az elkövetkező néhány évben a rég kihalt állatot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!