CímlapsztorikÉrdekes világ

140 ezer forintra büntetik az oltatlanokat a buszon?

Egy férfinak se védettségi igazolványa, se negatív teszteredménye nem volt, holott a tömegközlekedésben január közepéig csak azokkal lehet részt venni.

Ez vár ránk is?

Róma belvárosában bírságolták meg az első utast, aki védettségi igazolvány nélkül szállt buszra hétfőn, miután a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátásban is életbe léptek az oltás nélkülieket korlátozó szigorítások.

Négyszáz euró (több mint 140 ezer forint) bírságot szabtak ki az ötvenéves római férfira, akit a reggeli csúcsforgalomban ellenőriztek a rendőrök.

Hirdetés

Miután leszállt a buszról, elkérték tőle a védettségit, amelyet nem tudott felmutatni. Kiderült, egy oltást sem kapott, valamint negatív teszteredménye sem volt.

Olaszországban szúrópróbaszerűen ellenőrizték a tömegközlekedést használó több millió utast a nagyvárosokban, miután hatályba lépett az úgynevezett megerősített szigorítási rendszer.

Ennek értelmében január 15-ig a busz, villamos, metró igénybevételéhez is kötelező a védettségi igazolás. Korábbi bejelentésekkel ellentétben, a tömegközlekedési eszközökön a negatív eredményű antigén gyorstesztet is elfogadják.

Az MTI tudósítása szerint hétfőn a római megállókban a szokásosnál több ellenőrt lehetett látni, akiknek a rendőrök is segítséget nyújtottak. Nápolyban a minden nap tömegeket szállító Vezúv körüli vasút kalauzai ellenőrizték az utasokat:

Úgy nyilatkoztak, ha valakit védettségi igazolás nélkül találnak, rendőrt kell hívniuk, mivel hatáskörük nem terjed ki az ilyesfajta vasúti bírságolásra.

Hamarosan itthon is?

Eőbb vagy utóbb, de védettségi igazolványhoz köthetik majd idehaza is a tömegközelekedést.

Legalábbis egyre nagyobb az esélye és azt már Orbán Viktor is elmondta, hogy a védettségi igazolványnak komoly szerepe lesz.

Ezzel lehet ugyanis elérni, hogy az emberek rendszeresen felvegyék az oltásokat.

Egyúttal rákényszeríteni a még nem oltottakat az oltakozásra.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.