CímlapsztorikEgészségünkTudomány

RENDKÍVÜLI: Kezdődik újra? – Szlávik János megszólalt a már Európában is terjedő „kínai” tüdőgyulladásról

Már itt van… kezdődik újra?

Szlávik János infektológust – akárcsak három, illetve már majdnem négy éve – ismét a Rádió 1 reggeli műsorában kérdezték a Kínából érkező gyanús hírekről.

A doktor, ahogy a koronavírus-járvány elején, most is azt mondta, nincs miért aggódni: akkoriban Kína még nem igazán szolgáltatott adatokat az egészségügyi helyzetről.

Hirdetés

A helyzet most is hasonló, ugyanis eleinte szintén nem jött semmilyen adat, majd amit körzeadtak, az egyáltalán nem felelt meg a valóságnak.

Ugyan nemrég adtak ki bizonyos információkat, a fentiek és a 2020-as járvány árnyékában nem mindenki bízik abban, hogy Kína most az egyszer igazat mondana.

Mint ismeretessé vált az elmúlt hetekben, gyerekeket támadó, tüdőgyulladást okozó betegség kezdett terjedni Kína északi részén és Peking környékén.

Akárcsak négy éve, most is a kínai holdújév előtt.

Ez az az időszak, amikor a kínaiak rengetegen utaznak, s ez volt az oka annak is, hogy annak idején a koronavírus olyan gyors terjedésnek indult világszerte.

A most megjelent tüdőgyulladásos esetekről tájékoztatást kért a WHO is.

Mindezek után a kínai egészségügyi minisztérium a helyi hatóságokat járványkórházak felhúzására, a járványklinikák kapacitásának növelésére szólított fel.

Szlávik János doktor pénteken reggel a Rádió 1-en Balázsék műsorában azt mondta, bár négy éve valóban nyugalomra szólított és arról beszélt,

hogy a Kínában terjedő fertőzés nem okozhat problémát, ám utána évekig otthon ültünk a covid miatt, most ennek ellenére sem akar rémisztgetni.

Hirdetés

Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez.

ény az is, hogy könnyű széthordani a világban utazások során. A fertőzés már Európában is megjelent, Dániában és Hollandiában számoltak be az esetszámok növekedéséről.

A Mycoplasma jól reagál antibiotikumokra, ám Szlávik doktor arra is figyelmeztetett, hogy a baktériumoknál a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát alakít ki, vagyis egyre erősebb gyógyszerek szükségesek a megfékezésükhöz.

A rádiós beszélgetésből kiderült, hogy az orvos egyetért azzal is, hogy ma szemmel láthatóan több gyerek szenved asztmában, allergiában, felszívódási zavarokban, mint régen.

Ennek egyik oka, hogy a szülők ma túlféltik a gyerekeiket és a fejlődő szervezet, benne a „tanuló” immunrendszerrel, nem találkozik idejében azon anyagokkal, amik ellen meg kellene tanulnia védekezni.

Hopgy valóban így van-e és nem kell mitől félni az új vírussal kapcsolatban, azt majd az odő eldönti.

Reméljük most igaza lesz Szlávik Jánosnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!