Tudomány

1500 éves vírusok szabadulhatnak rá az emberiségre – figyelmeztetnek a tudósok

Aggasztó ősi kórokozókra bukkantak az olvadó jégmintákban.

Ideje felkészülni egy új világjárványra?

Az olvadó permafroszt hűtőkamrája végzetes kórokozókat szabadíthat ránk

Hirdetés

Egyre biztosabb, hogy az emberiségre veszélyes vírusok tanyázhatnak az eddig folyamatosan fagyott állapotú, de már olvadni készülő talajrétegekben a permafroszt alatt.

Ez olyan lesz, mint valami horror filmben, mivel ezek a vírusok csak Isten tudja, mit tudnak majd okozni az emberi szervezetben, mivelhogy soha nem találkoztunk velük, így a sz immunrendszerünk nem is tud majd mit kezdeni ezekkel a halálos vírusokkal.

Már most több ezer olyan baktériumot és vírust találtak az olvadó jégmintákban, amik teljesen ismeretlenek a tudósok előtt.

Vagyis soha nem találkoztak velük azelőtt: lehetnek köztük potenciálisan veszélyesek is, melyek komplett fajokat irthattak ki a múltban.

Ezek a vírusok azonnal életre tudnak kelni, mivel le voltak eddig fagyasztva az örök jég birodalmában, tehát gyakorlatilag tökéletes állapotban konzerválódtak.

A laboratórium melegében nemrég már egy 40 ezer(!) éves orsós férget is életre tudtak kelteni, innentől pedig már érthető a kockázat az egyre olvadó, eddig jégbe zárt vírusok kapcsán.

Az olvadás során ezek a kórokozók, mikróbák bejuthatnak a környező talajba, terjedhetni kezdenek, kontrollálatlanul, új, ismeretlen járványokat okozva szerte a világon.

Zhi-Ping Zhong, az Ohioi Állami Egyetem mikrobiológusa szerint fennállhat annak a veszélye, hogy ezeke a kórokozók vagy elpusztulnak – ez a jobbik eset – vagy pedig rászabadulnak az egyes fajokra, állatokra, emlősökre, de akár az emberre is.

Mivel számos esetben más felépítésűek mint a jelenlegi kórokozók, esélyünk sem lenne olyan gyorsan vakcinát fejleszteni ellenük, mint a covid esetében.

Hirdetés

Sőt, könnyen megeshet, hogy mire találnánk hatásos kezelést a betegség ellen, már rég megtizedelné az emberi civilizációt.

Egyes kutatások azt sem zárják ki, hogy az ősi vírusok időnként a múltban is kiszabadultak a jég fogságából más, korábbi felmelegedések során és ezek lehetnek a felelősek a múltbéli tömeges kihalásokért.

Az emberiség ideje tehát meg van számlálva.

Minél gyorsabban és minél kontrollálhatatlanabbul olvad a jég, annál nagyobb az esélye, hogy felbukkanjon az X-kór, mely az emberi civilizáció végét jelentheti.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!