CímlapsztorikÉrdekes világ

A fatüzelés súlyos rákot okozhat: a WHO is megszólalt

Ez egy új korszakot nyithat a fatüzelés megítélésében. Tényleg be akarja a kormány és az EU is tiltani a vegyes és fatüzelést a következő években?

A fatüzelés rákot okoz: hivatalos!

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a fával fűtők a kinti levegő szennyezése mellett a lakásokon belüli káros szennyezés szintjét is megháromszorozzák.

A városokban a fatüzelésű kályhák felelősek a szálló porban található rákkeltő vegyi anyagok belélegzésének csaknem feléért

Hirdetés

– ismertette a tanulmányt a The Guardianra hivatkozva az MTI és az Index is.

A Guardian cikke a magas rákkockázatról ír azok körében, akik ki vannak téve hosszabb ideig és rendszeresen ennek a légszennyezésnek.

A szálló porban található úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a tüzelőanyagok égetésekor keletkeznek, és régóta ismert, hogy rákkeltő hatásúak.

Az új tanulmány ezek forrásait vizsgálta, és megállapította, hogy a fatüzeléstől több ilyen anyag kerül a levegőbe, mint a járműveket működtető dízeltől vagy benzintől.

A vizsgálatot a görög fővárosban, Athénban végezték, de a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik általánosan jellemzők.

Az otthoni fatüzelés Európa-szerte jelentős problémát jelent a városi levegőminőség szempontjából, és a túl sok fafüst belélegzése súlyos egészségkárosodást okozhat.

– idézte a kutatásban részt vevő Atanasziosz Neneszt, a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány tudósát a brit napilap.

A kutató kiemelte, a tanulmányuk rámutat, hogyan lehetne kis erőfeszítéssel csökkenteni a kockázatot – csak le kell állni a fatüzeléssel.

Mint kiderült: az éves PAH-szennyezés 31 százaléka főként télen a fatüzelésből, 33 százaléka a dízelből és az olajból, 29 százaléka pedig a benzinből származik.

Hirdetés

Egyes policiklusos aromás szénhidrogének azonban rákkeltőbbek, mint mások, és ha ezt figyelembe vették, akkor a fatüzelésből eredő rákkockázat aránya 43 százalékra emelkedett, a dízelé és az olajé 36 százalékra, a benziné pedig 17 százalékra.

A WHO álláspontja

Az athéni vizsgálatban a policiklusos aromás szénhidrogének átlagos éves koncentrációja az uniós határértékek alatt volt,

de ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett referenciaszint kétszerese.

A WHO adatai alapján az athéni levegőben lévő policiklusos aromás szénhidrogének 100 ezer lakosra számítva 5 rákos többletmegbetegedést okozhatnak

– mondták a kutatók.

Betilthatják a fatüzelést?

Korábban több hír is szólt arról az abszurdnak ható dologról, hogy betilthatja az EU a vegyes és fatüzelést.

A hír bármennyire hihetetlen, részben igaz.

Eddig még soha nem volt szabályozva a lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon, és bármennyire is hihetetlen adat, mégis igaz: a legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája Magyarországnak a lakossági fűtés levegőszennyezettsége.

Évente több mint tizennégyezer ember veszti életét idő előtt csupán a levegőszennyezettség miatt, ez az adat az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől származik.

Ha ez még nem lenne elég indok, elmondjuk azt is, hogy a kisgyermekek életesélyeit 6-18 hónnappal is lecsökkentheti a levegő minősége, meg lehet állapítani azt is, hogy a városi szmog ugyanolyan rossz, ha nem rosszabb, mint a dohányzás.

Az biztos, hogy a jövőben egyre keményebb szigorítások várhatók, annak ellenére is, hogy az energiaválság a fatüzelés reneszánszát hozta most vissza többek között a magyar falvakban is.

Ha betiltani végérvényen nem is fogják, mindenképpen erősen korlátozni fogják a használatát.

Azonban egyelőre megnyugodhatunk, a korábban többször belengetett 2024-es és 2025-os dátum nem valószínű, erősen kétséges, egyelőre csak kósza javaslat szintjén merült fel akit hamar el is vetettek.

Így a fával tüzelők efelől megnyugodhatnak.

Ugyanakkor azzal kapcsolatban egyáltalán nem lehetnek nyugodtak, hogy súlyos betegség kialakulását kockáztatják meg minden egyes nap.

Ráadásul ugyanez vonatkozik azon környéken élőkre, akik a környéken élnek és ezt belélegzik.

Te mivel tüzelsz otthon?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!