CímlapsztorikÉrdekes világ

2030-ra mindenki testébe nanobotokat fognak juttatni? Kontroll alá hajtott emberiség?

Jövőkutatók már-már orwelli világra figyelmeztetnek, ami 10 éven belül eljöhet. Jön az emberiség leuralása? Tényleg mi vagyunk az utolsó, még szabad generáció?

Egyes jövőkutatók szerint az elkövetkező 10 évben a vérünkbe apró nanorobotokat fecskendezhetnek, hogy megakadályozzák a megbetegedést, vagy gondolatainkat egy vezeték nélküli felhőbe továbbítsák.

Molekuláris szinten fognak a testünkben utazni, védik biológiai rendszereinket és biztosítják, hogy jó és hosszú életünk legyen.

Hirdetés

A jövő közelebb van, mint gondolnánk.

A nano mint kifejezés többé nem tekinthető különlegesnek; hozzászoktunk a kis eszközökhöz és a mesterséges intelligenciához a mindennapi
életünkben.

A technológia jelentősen fejlődött, és ezzel együtt ezeknek a mikroszkopikus gépeknek a lehetséges alkalmazásai is.

A futurista és a Google mérnöki igazgatója, Ray Kurzweil lelkes előrejelzője a jövőbeli eseményeknek, és azt állítja, hogy ezt meglehetősen nagy
pontossággal teszi.

Ő az egyik legnagyobb szószólója annak az elképzelésnek, hogy a közeljövőben nanobotok fognak áramlani a vérünkben.

Az IFL Science szerint a DNS-robotokat már állatokon is tesztelik, hogy felkutassák és elpusztítsák a rákos sejteket.

Ezek a programozott DNS szálak képesek áthaladni a véráramon, és véralvadást elősegítő gyógyszereket fecskendeznek be a daganatok körüli erekbe, megszakítva a
vérellátásukat.

Ha az emberi kísérletek előrehaladnak, ezek az apró robotok forradalmiak lehetnek a rák kezelésében és más sejtkutatásokban.

Még mindig számos akadályt kell leküzdeni, mielőtt az injektált nanorobotok felülmúlhatnák a jelenlegi kezelési formákat.

Hirdetés

A rák kimutatása és kezelése egy dolog, de az apró nanobotok más okok miatt is fontos szereplői lehetnek az orvostudomány jövőjének.

A New Atlas szerint a kutatók úgy vélik, hogy a nanobotok hamarosan nagy pontossággal juttathatják el a gyógyszereket az emberekben.

Ez lehetővé tenné a mikrodózisok bejuttatását ott, ahol a betegnek szüksége van rájuk, és segíthet megelőzni a káros mellékhatásokat.

Az egyetemi tudósok azt is hiszik, hogy a nanobotokat egy napon felhasználhatják a plakk csökkentésére a vénákban és az étrendi problémák megoldásában, valamint számos más orvosi felhasználás mellett. Az egyszerű orvostudományon túlmenően a nanobotok lehetővé tehetik az
emberek számára, hogy nagyobb kapcsolati állapotot érjenek el.

A ScienceMag-ban megjelent kutatásban a Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering és a Harvard Medical School Genetikai Tanszékének tudósai kijelentették:

“Az alapelv bizonyítékaként az antitest-fragmensek kombinációival feltöltött nanorobotokat két különböző típusú sejtjel-stimulációban alkalmazták szövettenyészetben. Prototípusunk új, eltérő szelektivitású és biológiailag aktív hasznos terhelésű terveket inspirálhat a
sejtcélzási feladai.

Elméletileg a nanobotokat egy nap arra lehetne használni, hogy folyamatosan figyeljék testünket a betegségek és egyéb tünetek miatt, folyamatosan továbbítva ezt az információt egy felhőbe, hogy az egészségügyi személyzet szorosan figyelemmel kísérhesse.

Ez lényegében a megfázást vagy más típusú állapotokat könnyen megállítható problémákká változtathatja.

Az az elképzelés, hogy a nanobotok egy napon átvihetik gondolatainkat a felhőbe, valószínűleg a legtávolabbi a nanobotok számos javasolt felhasználási módja közül.

Ehhez a bravúrhoz nagy lépésekre lenne szükség az idegtudományban és a nanorobotikában, valamint olyan lakosságra, amely hajlandó lenne közvetlen hozzáférést adni a Google-nek az agyához. Bár lehetséges, ez a funkció valószínűleg még messze van a jövőben.

Valójában a nanotechnológia egy ideje már létezik. Egyesek arra a területre utalnak, amely a Nobel-díjas Richard Feynmannel kezdődött, aki a

“There’s Plenty of space at the Bottom” című előadását tartotta fizikusok egy csoportjának az Amerikai Fizikai Társaság találkozóján a Caltechben 1959-ben.

Feynman, akit gyakran a nanotechnológia atyjaként emlegetnek, előadásában egy olyan elméleti folyamatot írt le, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy képesek legyenek manipulálni szinguláris atomokat vagy szinguláris molekulákat.

Ez az eljárás, amelyet még nem találtak fel, végül
a nanotudomány alapvető alkalmazásává válik.

Egyes kutatók azt jósolják, hogy körülbelül 10 évbe telik, hogy leküzdjék ezeket a kihívásokat, és elkezdjenek nanobotokat használni bizonyos típusú műtétekhez.

Mások azonban nem biztosak abban, hogy ez a korlátozott egészségügyi pénzek legjobb felhasználása. A robot-asszisztált műtét már most is drágább, mint a hagyományos módszerek, és a nanorobotika valószínűleg ugyanilyen költséges lesz – legalábbis rövid és középtávon.

Ami Kurzweilt illeti, meg van győződve arról, hogy a nanotechnológia azt az ígéretet rejti magában, hogy egy napon egyesül az ember és a technológia. 2019-ben azt mondta az Engadgetnek:

“Az az elképzelésem, hogy orvosi nanorobotokat küldünk a véráramba. Ezeknek az orvosi nanorobotoknak az egyik alkalmazása az immunrendszerünk kiterjesztése lesz.

Ezek a robotok az agyba is bejutnak, és belülről biztosítják a virtuális és kiterjesztett valóságot Az orvosi
nanorobotok legfontosabb alkalmazása az, hogy a neocortexünk felső rétegeit a felhőben lévő szintetikus neocortexszel kapcsoljuk össze.”

Ha a nanobot befecskendezés opcióvá válik, önként megteszed az első lépéseket a kiborggá válás felé? Nyitott vagy egy ilyen változásra?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.