CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Új világjárvány? 50 ezer éves zombivírus éledt fel Oroszországban

Egész Európára rászabadulhat a rettegett kórokozó?

Francia tudósok egy lehetséges újabb világjárványtól tartanak, miután felélesztettek egy „zombivírust”, amely egy oroszországi, befagyott tó alatt rekedt 50 ezer évvel ezelőtt.

A helyzet még a koronavírusnál is sokkal katasztrofálisabb lenne egy ősi ismeretlen vírus újjáéledése által okozott növényi, állati vagy emberi betegségek esetében”

Hirdetés

– olvasható a vírus kapcsán írt tanulmányban, amelyről a New York Post számolt be.

Az új kutatást Jean-Marie Alempic mikrobiológus irányította, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központtól.

Az előzetes tanulmány szerint a globális felmelegedés az északi féltek egynegyedét borító, tartósan fagyott talaj hatalmas területének visszafordíthatatlan felolvadását okozza.

Ennek riasztó hatása, hogy akár a már egymillió éve fagyott szerves anyagok szabadulnak fel, beleértve a potenciálisan káros kórokozókat is.

„Ennek a szerves anyagnak egy része újjáéledt sejtes mikrobákból (prokarióták, egysejtű eukarióták), valamint olyan vírusokból áll, amelyek a történelem előtti idők óta alvó állapotban maradtak”

– írják a kutatók.

Az Aix-Marseille Egyetem professzora, Jean-Michel Claverie, a tanulmány társszerzője figyelmeztette az egészségügyi hatóságokat, hogy a 2014-es és 2015-ös hasonló témájú tanulmányok óta nem történt jelentős beszámoló az olvadó talaj alatt „élő” vírusokkal kapcsolatban.

„Ez tévesen azt sugallja, hogy az ilyen előfordulások ritkák, és a „zombivírusok” nem jelentenek közegészségügyi fenyegetést”

– írta a kutatócsoport megállapításaiban.

Hirdetés

Az ébredő organizmusok tanulmányozása érdekében a tudósok újjáélesztettek néhány úgynevezett „zombivírust” a szibériai örökfagyból.

A legrégebbi ilyen vírusnak a Pandoravirus yedoma nevet adták a mitológiai Pandora után, akit kíváncsisága arra késztetett, hogy kinyissa a bajok szelencéjét.

Ez a vírus 48 500 éves, ami rekordkornak számít a fagyott, majd felélesztett, más organizmusokat is megfertőzni képes vírusok esetében.

Az élő kultúrák tanulmányozása után a tudósok azt találták, hogy az összes úgynevezett „zombivírus” fertőzőképes, ezért „egészségügyi veszélyt jelent”.

A szakértők ezért attól tartanak, hogy a jövőben még több COVID-19-jellegű világjárványt láthatunk , mivel az állandóan olvadó permafrost állandó jelleggel hosszú ideje alvó vírusokat bocsát ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.