CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

2064-ben tetőzhet a katasztrófák száma? Tudósok “kiszámolták” a “világvége” dátumát

Igen sötét jövőt fest elénk egy frissen megjelent tudományos jelentés, amin a legnagyobb koponyák dolgoztak.

Egyre biztosabb, hogy nem világjárványok lesznek feltétlen az egyetlen és legveszélyesebb kataklizmák, melyek a jövő emberiségét veszélyeztetni fogják.

A tudósok már egy ideje figyelik és mérni tudják, hogy évről-évre egyre több természeti és egyéb katasztrófa éri az emberiséget.

Hirdetés

Ez pedig nem véletlen.

Az okát a tudósok sokáig nem tudták megfejteni, ma már azonban egyre biztosabb, hogy az emberi tényező, az energiaéhség, a természet pusztítása és szennyezése, valamint a klímaváltozást okozó gázok terjedése mind megsokszorozza a katasztrófák lehetőségét.

A globalizáció egyfajta ketyegő időzített bombaként egyre több természeti katasztrófát és járványt zúdít majd a nyakunkba, de a legnagyobb, szinte elkerülhetetlen vészről mégis alig beszélnek nyíltan.

Ez pedig az emberi populáció tetőzése, mely beláthatatlan következményekkel fog járni.

Döbbenetes hatással lesz társadalmainkra, hogy hamarosan a világ szinte minden országában kevesebb gyerek fog majd születni, és erre egyáltalán nem vagyunk felkészülve

– állítja egy amerikai kutatás, ami a Lancet című folyóiratban jelent meg, és amit a BBC ismertetett.

A fertilitási ráták várható alakulását elemezve azt látni, hogy a Föld szinte összes országában csökkenni fog a lakosság száma az évszázad végére, és van 23 ország, például Japán vagy Spanyolország, ahol meg is feleződik majd ez a szám.

Az előrejelzések szerint Magyarország is a jelentős visszaesők között lesz, és a jelenleg is zajló folyamatos népességcsökkenés tovább fog zajlani.

Az University of Washington egészségügyi kutatóintézetének szakemberei által most publikált tanulmány szerint míg 1950-ben 4,7 volt a globális fertilitási ráta, azaz a világon élő nők átlagosan ennyi gyereket szültek életük során, ez szinte folyamatos visszaesés után 2,4-re csökkent 2017-re, és az előrejelzések szerint 2100-ra 1,7 lehet. És ha egy társadalomban a ráta 2,1 alatt van, akkor annak a társadalomnak a népessége csökkenni kezd.

Hirdetés

A kutatók épp ezért arra számítanak, hogy a Föld lakossága 2064-re érheti el majd a csúcspontját, amikor egyszerre mintegy 9,7 milliárd ember élhet majd a bolygón, utána pedig fokozatos csökkenés indul meg, és a század végére 8,8 milliárdan lehetünk

– írja a 444.hu

Az előrejelzés egyik szerzője, Christopher Murray szerint a világ nagy részén az emberi populáció csökkenésével kell számolni, és egyelőre elképzelhetetlenül nehéz belegondolni abba, hogy mivel is járhat majd ez, és hogyan kell majd e változások mentén átalakítani a társadalmainkat.

A fertilitási ráták csökkenését jellemzően világszerte ugyanazok a tényezők alakítják: a Föld legtöbb országában egyre több nő vesz részt oktatásban és vállal utána munkát, miközben a különféle fogamzásgátló eszközök is jóval hozzáférhetőbbé váltak.

A népességcsökkenésnek leginkább kitett országok között Japán, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Thaiföld és Dél-Korea is szerepel, ezekben az országokban a lakosság száma megfeleződhet az évszázad végére.

De Magyarország is a nagyon kitett országok között van: hasonlóan a kelet–közép-európai és a balti régió többi országához, nálunk is jelentős lakosságcsökkenéssel számol az előrejelzés.

Az egész helyzet azért aggasztó, mert a tetőzés történelmi pillanatában valamilyen szinten világvége következik be egyesek szerint.

A populációnk tetőzése ugyanis még több világjárványt és egyéb katasztrófát hozhat magával, köztük a már 2025-re bejósolt élelmiszerválságot is, mely több száz millió ember halálát okozhatja.

A szakértők persze nem állítják, hogy ez lenne a világvége dátuma, de azt igen, hogy egyfajta lezárása lenne a 2064-es dátum a jelenlegi “világrendnek”.

Onnantól kezdve valami “átfordulna”, amellett hogy elkezd csökkenni az emberi populáció létszáma, már ha képes lesz a civilizáció átvészelni addig.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!