Egyéb

22 ezer éven át tartott a Föld pusztító pólusváltása: újra megtörténhet – állítják a tudósok

Egyre több jel utalt az elmúlt évtizedekben, különösen az elmúlt 10 évben arra, hogy erősödik a mágneses pólusváltás folyamata.

Ez pedig a történelemben többször bekövetkezett már, ám sok esetben tömeges kihalások kísérték, nem véletlenül…

22 ezer éves pokol sújtotta a Földet a múltban

Bolygónk mágneses pólusai időnként helyet cserélnek, a legutóbbi ilyen eseményre 773 ezer éve került sor.

Hirdetés

Egy új kutatási eredmény alapján meglehetősen lassú, és döcögős volt a folyamata.

Egy amerikai-japán kutatócsoport most a legutóbbi váltás időszakát tanulmányozták…

Mégpedig a váltás körüli évek során, az északi és a déli 60. szélesség közti területeken keletkezett átmeneti lávafolyások vizsgálatával, ezek keletkezésekor a pólus már kimozdult, de még nem érte el az új helyét.

A mérések alapján arra jutottak, hogy a pólusváltás folyamata már 795 ezer évvel ezelőtt megkezdődött, ekkor még nem cserélődtek át a pólusok, azonban meglehetősen legyengült a mágneses tér.

784 ezer éve egy kissé visszaerősödött a földmágnesség, majd eztán ismét összeomlott, s végül 773 ezer éve érte el a jelenlegi polaritását, ekkor zárult le a pólusváltás.

A legvégső szakasz 4000 évet vett igénybe, a teljes folyamat azonban 22 ezer éven át tartott…

Egy pólusváltás ősi lenyomata egy 40 ezer éves fán

A Titkokszigete.hu már írt egy másik cikkben arról, hogy léteznek bizonyos nyomok, bizonyítékok arra, hogy hogyan és mennyi ideig zajlottak a múltban a pólusváltások.

Nemrégiben találtak egy olyan 40.000 éves kaurifenyőt, mely mindent elárulhat arról, hogyan is zajlott a legutóbbi pólusváltás.

A fatönköt eredetileg az új-zélandi Ngawha Springs település közelében fedezték fel.

Hirdetés

Az ezzel foglalkozó kutatócsapat a fa 40 gyűrűs blokkjából mérte meg a légköri radiokarbon-szinteket, hogy pontosan meghatározzák, hogy azok hogyan változtak a növény élete során.

Az is kiderült, hogy a pólusváltás eredményeképpen több napsugárzás érhette a Föld felszínét, ami jelentős hatással lehetett az éghajlatra.

Egyszer végleg megszűnhet a bolygó védőhálója…

A Föld szilárd belső magjában megőrződik a mágnesség akkor is, ha a folyékony állapotú külső mag instabillá válva már elvesztette e tulajdonságát a pólusváltási kísérlet során.

A szilárd magból még néhány ezer éven át kapunk mágneses teret, s ha ez is megszűnik, akkor válik bolygónk védtelenné a kozmikus sugárzástól.

Hogy mi fog azután történni?

Feltehetően véglegesen kipusztulhat az élet a bolygónk felszínén erre azonban kicsi a esély, mivel ez olyan soká történne meg, hogy addigra az ember vélhetően képes lesz elhagyni a Földet, és más planétákon megtelepedni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!