Érdekes világTech-KütyükTudomány

4 dimenziós anyagot találtak, ami egy másik dimenzióba csúszik át: világszenzáció!

Forradalmasíthat szinte mindent amit a világunkból ismerünk.

A szintetikus metaanyag a mechanikai hullámokat egy meghatározott útvonalon irányítja a 4D valóság, más néven a szintetikus dimenzió segítségével.

A Missouri Egyetem tudósai olyan szintetikus 4D metaanyagot hoztak létre, amely képes szabályozni az energiahullámokat szilárd felületeken.

Hirdetés

A felfedezés nem csak a kvantummechanika, valamint a kvantumszámítástechnika területén okozhat fejlődést, de meglepő módon a földrengések okozta károkat is mérsékelheti.

A mindennapi élet során három dimenzióval találkozunk: egy X, Y és Z tengely mentén, vagy másként: fel és le, balra és jobbra, valamint előre és hátra.

Az elmúlt években azonban olyan tudósok, mint Guoliang Huang (Missouri Egyetem Huber és Helen Croft mérnöki tanszéke), felfedeztek egy „negyedik dimenziót” (4D), vagy másként:

Szintetikus dimenziót, amely mintegy kiterjeszti a jelenlegi fizikai valóságunk, mivel a negyedik dimenzióban olyan geometriai lehetőségek is megnyílnak, amelyek 3 dimenzióban nem.

Mint arról a sajtóközlemény beszámol, Huang és csapata sikeresen létrehoztak egy új, 4D képességekkel rendelkező szintetikus metaanyagot, ami lehetővé teszi az energiahullámok szabályozását a szilárd anyagi felületeken.

Ezek az energiahullámok, amelyeket mechanikai felületi hullámoknak neveznek, alapvetően fontosak a rezgések szilárd anyagok felületén történő továbbításához.

A mostani munka Huang és munkatársai által végzett korábbi kutatásokra épül – ezek azt azt mutatták be, hogy egy passzív metaanyag miként képes szabályozni a hanghullámok útját, miközben azok az anyag egyik sarkából a másikba terjednek.

A mostani felfedezés a jelenlegi szakaszban inkább csak egy “építőelem”, egy alapzat a többi tudós számára, hogy ezt szükség szerint alkalmazhassák, és az anyagban megvan a lehetőség arra is, hogy a mélyépítéshez, a mikro-elektromechanikai rendszerekhez (MEMS) sőt akár a komolyabb nemzetvédelmi alkalmazásokhoz is kibővíthető legyen. Mint Huang elmondta:

“A hagyományos anyagok csak három dimenzióra korlátozódnak, X, Y és Z tengellyel.

Hirdetés

Most azonban a szintetikus dimenzióban vagy 4D-ben olyan építőanyagokat használunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy az energiahullám útját úgy manipuláljuk, hogy pontosan oda menjen, amerre szeretnénk, amikor az az anyag egyik sarkából a másikba halad.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!