Tudomány

Áttörés: sikerült észlelni a negyedik dimenziót: tudósok egy másik világ “árnyékára” bukkantak!

Itt az ideje újraírni a fizikát és mindazt, amit a világunkról tudunk? Jeleket észleltek a negyedik dimenzióból?

A tudósok azt állítják, hogy a mi háromdimenziós térbeli világunkban is ki lehet mutatni a negyedik térbeli dimenzió hatását.

Sőt, megfigyelhetjük a negyedik dimenziós jelenségek “árnyékát”…

Hirdetés

Ez az áttörés nagyon nagy jelentőséggel bír, hiszen az első három dimenzión kívül sokáig nem nagyon tudták még csak elképzelni, vagy leírni sem, hogy milyen lehetett a negyedik dimenzió.

Nemrég tudósoknak sikerült “bekukkantaniuk” ebbe a magasabb szintű létezési síkba.

Ráadásul rögtön két egymástól különálló kutatócsoportnak sikerült mindez.

A tudósok azt állítják, hogy a mi háromdimenziós térbeli világunkban is ki lehet mutatni a negyedik térbeli dimenzió hatását.

A negyedik dimenzióba vezető “kapu” nem más, mint a kvantumos Hall-effektus.

Régóta feltételezik matematikusok, fizikusok és a határtudományok képviselői, hogy az általunk ismert és lakott három térbeli dimenzión kívül létezhetnek, léteznek további térbeli dimenziók (az időt mint dimenziót nem ide sorolva).

A gond ezzel eddig az volt, hogy miképp egy síkban élő, kétdimenziós teoretikus élőlénynek sincs könnyű dolga megismerni, megtapasztalni a háromdimenziós világot, úgy a háromdimenziós térben élő ember se tudott idáig érdemben megismerkedni a feltételezések szerint igenis létező, magasabb szintű, többdimenziós terekkel.

A Hall-effektus lényege ha egy síkszerű elektromos vezetőben a síkra merőleges mágneses tér jelenlétében áram folyik, akkor a vezető két oldala között az elektronokra ható Lorentz-erő miatt feszültség jelenik meg.

Ez a Hall-effektus.

Hirdetés

Ennek speciális formája, hogy kvantumosan, azaz nagy tisztaságú kétdimenziós elektrongázban és elegendően nagy mágneses térben vizsgálva meglepő viselkedés tapasztalható:

Vagyis a Hall-ellenállás nem egyenletesen, hanem lépcsőszerűen változik, miközben a longitudinális ellenállás nulla értéket vesz fel a “lépcsők” vízszintes részein.

Alapvetően változtathatja meg az észlelés a világunkat.

Ezzel ugyanis negyedik dimenziós fizikára tehetnek szert a három dimenziós térben a tudósok.

Arról, hogy a különböző 2- 3- és 4-dimenziós világok hogyan viszonyulnak egymáshoz, itt egy elég szemléletes videó:

A teoretikus kétdimenziós élőlény alkothat némi fogalmat arról, hogyan nézhet ki egy háromdimenziós objektum, ha megfigyeli annak kétdimenziós árnyékát.

Ugyanígy mi is tanulhatunk a negyedi dimenzió természetéről, ha megfigyeljük az ottani objektumok, jelenségek “árnyékát” a mi világunk fizikai rendszereiben.

A negyedik dimenziós jelenségek árnyékára tehát egyre többször ráakadhatunk a három dimenziós világunk téridő szövetében is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!