CímlapsztorikTech-KütyükTudomány

A kerék feltaláláshoz fogható forradalmi változást hozhat egy új felfedezés

Ez lehet az emberiség történetének legnagyobb felfedezése és találmánya a kerék óta, és ez nem túlzás!

A Koreai Egyetem kutatói azt állítják, hogy sikerült olyan szupravezető anyagot létrehozniuk, amely szobahőmérsékleten és légköri nyomáson is működik, ráadásul könnyen előállítható.

Ha ez így van, akkor az forradalmasíthat szinte mindent, ami árammal működik.

Hirdetés

A világon először sikerült koreai kutatóknak olyan anyagot szintetizálniuk, ami szobahőmérsékleten és légköri nyomáson is szupravezető képességekkel bír, írja a NextBigFuture.

A szöuli Kvantumenergetikai Kutatóközpont és a Korea Egyetem kutatói, Sukbae Lee, Ji-Hoon Kim és Young-Wan Kwon által a Condensed Matter folyóiratban közzétett tanulmány szerint az LK-99 kódnevű anyagnak gyakorlatilag nincs elektromos ellenállása.

Így segítségével veszteségmentesen lehet elektromos energiát továbbítani nagy feszültség és nagy áramerősség mellett is (ami a szupravezető tulajdonság lényege).

Az eddig ismert szupravezető anyagok jellemzően nagyon alacsony hőmérsékleten vagy nagyon nagy nyomás mellett működtek, ami gazdaságtalanná teszi felhasználásukat.

Emellett előállításuk és használatuk se nem egyszerű, se nem olcsó.

Így a nagyon költséges szupravezetést csak kritikus iparágakban, úttörő kutatásokban szokás finanszírozni (például a fúziós energetikai kísérletekben).

A koreai kutatók által előállított, rézionokkal módosított kristályszerkezetű ólom-apatit tehát úgy képes az elektromos áramot veszteségmentesen vezetni, hogy ehhez nem kell lehűteni vagy nagy nyomás alá helyezni.

Hab a tortán, hogy előállítása egyszerű: a koreai kutatók 36 óra alatt alapvető laborfelszereléssel hozták létre.

Amennyiben beigazolódik a koreai kutatók felfedezése, az új anyag forradalmasíthat szinte mindent, ami árammal működik.

Hirdetés

A felfedezés horderejét nem lehet eléggé hangsúlyozni: elég ha csak arra gondolunk, hogy nullára csökkenhet az elektromos áram továbbítása során jelenleg fellépő hatalmas veszteség, az erőművek által megtermelt elektromos energia száz százaléka eljuthat a fogyasztókhoz.

Az elektromágnesek és elektromos motorok gyakorlatilag veszteség nélkül működhetnek, villámgyorsan elterjedhetnek az olyan árammal működő közlekedési eszközök,

mint például a maglev vonatok és a kvantumszámítógépek teljesítménye is ugrásszerűen megnőhet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!