CímlapsztorikÉrdekes világ

4 méter távolságra is elfújhatják a vírust a dohányzó fertőzöttek – tüdőgyógyászok figyelmeztetése!

Közleményt adtak ki: a dohányosak fokozottan veszélyesen koronavírus fertőzöttként, mert messzire tudják kifújni a vírust – bizonyítékok és tanulmány, jobb ha mindenki tud róla!

A maszkviselési kötelezettség a dohányzókra is vonatkozik, mégis sokan letolt maszkkal fújják a füstöt a közterületeken.

Ennek veszélyeiről két tüdőgyógyász nyilatkozott az Indexnek.

Hirdetés

Az utcán dohányzó emberek veszélyeztetik a környezetükben élőket, mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti

-figyelmeztet Dr. Fényes Márta tüdőgyógyász.

Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa arról beszélt a lapnak, hogy az embereknek a több mint egy éve tartó vírushelyzetben mostanra elfogyott a türelmük, lazítottak a fegyelmen, ráadásul a lehető legrosszabbkor, „pedig most kellene igazán bezárkóznunk”.

A főorvos tapasztalatai szerint a megkezdett oltások megzavarták az embereket: „a már beoltottak új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést”.

Várdi Katalin úgy véli, most a dohányosoknak is változtatniuk kell a szokásaikon.

Mint mondja, nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik szét.

Vagyis ha egy dohányos Covid-fertőzött, akkor fokozottan fertőzőképes.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.