CímlapsztorikÉrdekes világ

4 ősi, földönkívüli világot fedezett fel a James Webb: ideje mindent újragondolni

13,4 milliárd fényévre van tőlünk egy 4 újonnan felfedezett földönkívüli világ.

4 ősi, földönkívüli világ nyomait “látja” a James Webb

Az Európai Űrügynökség tudósai szerint 13,4 milliárd évig utazott az a fény, amit a James Webb űrteleszkóp detektált nemrég.

Olyna földönkívüli világokat sikerült most feltárnia, amik megléte és vizsgálata az egész tudásukat megváltoztathatja a mindenségről amit ismerünk.

Hirdetés

Minden eddiginél messzebbre nézett vissza az időben a James Webb űrteleszkóp, hogy megnézhessük a valaha látott legtávolabbi és legrégebbi galaxisokat.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint az ezekből a galaxisokból kiáramló fény több mint 13,4 milliárd évig utazott, hogy elérje a Földet. Az eredményekről két publikációt is készítenek a tudósok.

A tudósok a teleszkóp által érzékelt fény vöröseltolódását vizsgálták.

Vöröseltolódásról akkor beszélhetünk, ha a fény túl sokáig utazik a világegyetemben, ezért az univerzum tágulása az elektromágneses spektrum vörös irányába tolja el annak hullámhosszát.

Betekintés egy másik világba a múltból

A James Webb űrteleszkóp a kezdetek óta ezt a módszert alkalmazza, hogy érzékelni tudja az ősi galaxisokból érkező fényt.

A mostani megfigyelés során az ESA tudósai megmérték a fény vöröseltolódását, és megállapították, hogy az egészen a spektrum szélén van.

Ezek szerint a megfigyelt galaxisok akkor léteztek, amikor a világegyetem 350 millió évnél fiatalabb volt.

A szerkezet összesen négy új ősi galaxist érzékelt. Ezek a JADES-GS-z10–0, a JADES-GS-z11–0, a JADES-GS-z12–0 és a JADES-GS-z13–0 – írja az Interesting Engineering.

A tudósok a spektroszkópia segítségével kimutatták a hidrogén és a hélium jelenlétét, ugyanakkor a nehezebb elemek, mint az oxigén, a szén és a nitrogén hiányoztak onnan.

Hirdetés

Az ősi galaxisokról ismert, hogy a legnagyobb részük hidrogén és hélium volt, így erre támaszkodva megbizonyosodhatnak arról, hogy valóban egy ilyet látnak.

Akár fejlett földönkívüli civilizációk otthona is lehet ez a 4 galaxis

Egyes merészebb teóriák nem zárják ki, hogy ezen ősi galaxisokban lehetett a legnagyobb esélye kifejődnie az életnek, vagy fejlett földönkívüli civilizációknak.

Már csak abból a logikus adatból következtetve, hogy ezek a galaxisok léteznek a legrégebb óta, így a kellő idő rendelkezésre állhatott ahhoz, hogy egy interplanetáris, vagy szupercivilizáció kisajátíthassa, “belakhassa” ezeket a galaxisokat.

De könnyen lehet és ez a valószínűbb, hogy már ki is halhattak, hiszen ne feledjük, 13,4 milliárd fényére vannak, ennyi idő kellett a fénynek, mire ideért és láthatjuk.

Tehát egy 13,4 milliárd évvel ezelőtti “képet” érzékelt a James Webb is, ami már tulajdonképpen a múlt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.